Cultură

Istoricii demoleaza politica de stat a lui Stepaniuc

Cum a aparut fenomenul moldovenismului, cine sunt parintii fondatori ai acestuia si cum Internationala a III-a Comunista, o retea globala de spionaj bolsevic, creata de URSS, a dezbinat Romania – sunt intrebarile la care istoricul Gheorghe Cojocaru raspunde prin publicarea, in premiera, a volumului de documente „COMINTERNUL si originile moldovenismului”. Lansarea exceptionala a cartii la Chisinau a reunit istorici de marca din Romania si RM, provocand o dezbatere pe marginea teoriei discutate, la fel de actuala si de periculoasa pentru romani.

Pentru prima data, Gheorghe Cojocaru publica cele mai importante documente ale Cominternului, interzise pana nu demult, pe care le-a descoperit in arhivele din Moscova, Kiev, Bucuresti si Chisinau. Istoricul reconstituie pe etape teoria moldovenismului, devenita apoi politica de stat, ce urmarea formarea unei natiuni noi, cea moldoveneasca, negand originile comune ale romanilor si luand in considerare doar aspectele locale ale moldovenilor, degradati din punct de vedere lingvistic sub influenta limbilor rusa si ucraineana. Cititorii au prilejul sa afle si numele unor romani care au tradat, devenind uneltele bolsevicilor in crearea fortata dintai a RASSM, apoi a RSSM, in ideea sovietizarii intregii Romanii.

De asemenea, el descrie consecintele devastatoare ale noii constructii etnoculturale pentru spiritualitatea romaneasca. Potrivit autorului, cei care au castigat in confruntarea amintita au fost niste handicapati mintal si intrebarea istoricului este, intr-un fel, provocatoare: „Putem noi oare permite astazi unor descendenti din aceasta ramura a handicapatilor mintali sa ne domine psihologic, intelectual si politic?”.

„Din punct de vedere politic, moldovenii nu sunt romani…” – va amintiti aceasta declaratie a actualilor lideri comunisti? Face parte din teoria cominternista. In 2001, odata cu instalarea PCRM la guvernare, a fost resuscitat si moldovenismul.

„Au fost promovate o serie de legi prin care moldovenismul a inceput sa devina o ideologie de stat si s-au facut presiuni asupra oamenilor care nu au acceptat-o. In situatia in care suntem dominati in continuare de acest fenomen, autoritatile, societatea civila, inainte de toate, trebuie sa aiba curajul sa demaste aceasta minciuna a secolului XX privind profilul identitar al romanilor din Moldova si de peste Nistru, cu instrumentele documentare de rigoare”, a mentionat Gheorghe Cojocaru.

„Ideea de a dezbina Romania nu a disparut”

„Ideea de a dezbina Romania nu a disparut. Aceasta nu este o poveste, pentru ca si acum se editeaza la Chisinau un ziar, „Moldova mare”, care descrie planurile cunoscute inca din perioada Cominternului. In aceasta propaganda si actiuni diversioniste s-au implicat si rataciti, si potlogari, si de dincolo de Prut, si cu origini de aici. Trebuie sa reactionam in modul corespunzator”, a declarat dr. Alexandru Mosanu. El a amintit despre disparitia Declaratiei de Independenta a RM, o actiune deliberata a fostei guvernari in timpul evenimentelor din luna aprilie.

Un alt exemplu invocat a fost si redenumirea „hoteasca” a Zilei Independentei, din 27 august 1991, in Ziua Republicii. „Politrucii comunistilor, care nu se ogoiesc inca, dupa ce au pierdut puterea, precizeaza ca Ziua Nationala a RM ar trebui sa fie ziua cand a fost adoptata Declaratia Sfatului ?arii din 2 decembrie 1917, cand Republica Democratica Moldoveneasca se declara republica autonoma in cadrul Imperiului rus. Idealul multora ramane ca acest teritoriu sa ramana republica unionala, in cadrul altui spatiu politic”, considera Alexandru Mosanu. Totodata, el a propus autoritatilor sa anuleze decizia comunistilor si sa sarbatorim Ziua Nationala a RM pe 27 martie a fiecarui an, pentru ca „exprima idealul nostru”.

„Moldovenismul trebuie abolit de parlament”

Dr. Nicolae Enciu, profesor la Universitatea „Alecu Russo” din Balti, a relevat ca, desi situatia politica s-a schimbat dupa venirea la guvernare a Aliantei pentru Integrare Europeana, din punct de vedere politic, ramane in vigoare acea conceptie comunista de politica nationala de stat a RM, adoptata de fosta guvernare. „In prezent aceasta e nu doar depasita, dar si daunatoare, din perspectiva integrarii RM in familia europeana. Respectiva conceptie trebuie abolita de actualul parlament”.

„Nici sustinatorii si nici adversarii acestei teorii nu vor depune armele prea curand, deoarece primii se afla in slujba cuiva si inventeaza, peste secole, diferite mijloace de expansiune si de control. Daca ar fi sa ne gandim la secolele XVIII-XIX, am avut de-a face cu Biserica pravoslavnica, care a dorit sa ia pe toti crestinii din Balcani sub autoritatea ei. Dupa Primul Razboi Mondial, a fost Cominternul, care si-a subordonat partidele comuniste din toata lumea.

Dupa razboi, avem de-a face cu o iesire la rampa a Bisericii ruse, a patriarhului Aleksie I. Moldovenismul ramane la fel de periculos, pentru ca slujeste acelorasi obiective. Sa-l contracaram cu toate mijloacele, in special, cu cele stiintifice”, a spus dr. Mihai Retegan, profesor universitar din Bucuresti. Iar dr. Gheorghe Postica, viceministrul Culturii, a declarat ca „societatea trebuie sa-si urmeze calea argumentului, problema in cauza este a istoricilor si la baza trebuie pus documentul si nu emotiile”.

Autor: Angelina Olaru
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *