Actualitate

Iurie Leanca: Palanca a fost ratificata de Ostapciuc si Voronin

O „revenire la normalitate”, astfel a numit ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Iurie Leanca, intalnirea de ieri cu reprezentantii presei, precizand ca organizarea unor briefinguri saptamanale este o practica buna a tuturor ministerelor de Externe din lume. Cu aceasta ocazie, ministrul l-a prezentat si pe noul purtator de cuvant al MAEIE – Valeriu Turea, care a activat in calitate de director al Departamentului mass-media in acelasi minister.

Pentru a construi o diplomatie pe principii europene, este necesar sa fie restabilita increderea altor state fata de RM, a spus ministrul Iurie Leanca, precizand ca exact asta face noua guvernare. Leanca a adus exemplul ultimei sale vizite in Italia, tara ce s-a declarat disponibila sa joace un rol crucial in relatiile cu RM. Acest sprijin, a subliniat el, urmeaza sa fie justificat de eforturi diplomatice, pentru ca cetatenii RM aflati in Italia sa se simta mai protejati; dar si de eforturi pe plan intern, pentru ca cei care doresc sa se intoarca acasa sa gaseasca aici un loc de munca bine platit.

Se afla in proces de elaborare si un Acord privind protectia sociala a cetatenilor nostri aflati in Italia. Totodata, RM mizeaza pe sprijinul acestei tari in ceea ce priveste liberalizarea regimului de vize. Sub aspectul increderii, ministrul a declarat ca, in ceea ce priveste raporturile cu vecinii, are convingerea ca „s-a gasit tonul corect”. In opinia sa, relatiile cu Romania, Ucraina si Federatia Rusa trebuie urgent relansate si guvernul Filat incearca sa repare ceea ce a stricat guvernarea comunista. „Inca din prima zi am respins atitudinea ba isterica, ba mieroasa, in relatiile cu alte tari”, a mentionat Leanca, aducand drept exemplu ultimele intalniri ale prim-ministrului moldovean Vlad Filat cu premierul rus Vladimir Putin, premierul ucrainean Iulia Timosenko si conducerea de varf de la Bucuresti.

Cu referire la Ucraina, ministrul de Externe a abordat si problema Palanca, un subiect fierbinte al saptamanii, scos in prim-plan de comunisti. Leanca s-a aratat ingrijorat de faptul ca punerea in aplicare a Protocolului aditional la Tratatul cu privire la frontiera de stat aditional, care prevede transmiterea in proprietatea Ucrainei a sectorului de autostrada Odesa-Reni in regiunea localitatii Palanca a RM, precum si a terenului de sub carosabil a devenit un subiect de speculatie politica. „Au fost lansate acuzatii grave, precum ca noi am incerca instrainarea unei parti a teritoriului national, dar eu ma intreb: cum a fost posibil sa ignoram un astfel de partener important al RM, cum este Ucraina?”.

Totodata, Leanca a precizat ca Tratatul intre RM si Ucraina cu privire la frontiera de stat si Protocolul sau aditional au intrat in vigoare dupa ce a fost ratificat de majoritatea comunista din parlament, la 12 iulie 2001. Legea de ratificare poarta semnatura Eugeniei Ostapciuc si a fost promulgata de catre ex-presedintele Vladimir Voronin. Deci, intrarea in vigoare a acestor documente s-a facut nu doar in timpul cand comunistii se aflau la putere, ci chiar direct cu concursul lor. Potrivit lui Leanca, „un astfel de tratat nu poate fi renegociat”, de aceea, trebuie cautate solutii avantajoase pentru ambele tari, care ar permite deblocarea situatiei. Tot in scopul de a depasi starea de conservare a relatiilor RM cu Ucraina, care a avut un impact nefast asupra RM, in aceste zile se va deplasa la Kiev viceministrul de Externe, Andrei Popov.

Un alt subiect care a facut valuri saptamana curenta, inclusiv in sedinta in plen a Parlamentului, a fost acuzatia deputatului comunist Grigore Petrenko adusa Ministerului de Externe, vizavi de faptul ca reprezentantul RM la ONU s-a abtinut sa voteze Rezolutia ONU privind xenofobia si rasismul. Potrivit ministrului Leanca, acuzatiile sunt nefondate. „Aceste afirmatii si critici surprind prin tendentiozitatea lor, avand in vedere ca decizia de abtinere pe marginea rezolutiei mentionate a fost luata chiar de guvernul comunist in 2005 si reconfirmata prin votul sau de abtinere in 2006, 2007 si 2008”. Iurie Leanca a subliniat ca textul rezolutiei din 2009 nu difera de cel adoptat in anii precedenti si ca toate statele UE au anumite rezerve fata de aceasta rezolutie a ONU, iar pozitia RM nu a fost decat de asociere la pozitia comuna a Uniunii Europene.

In contextul restabilirii increderii, un rol important l-ar putea avea si cadrele diplomatice ale RM in alte tari. Raspunzand la intrebarea unui jurnalist, cum se face ca noua guvernare a rechemat un numar atat de mare de ambasadori, ministrul a spus ca acest fenomen se inscrie in procesul de „profesionalizare” si ca functia de diplomat nu trebuie inteleasa, ca pana acum, drept o rasplata pentru anumite servicii politice acordate partidului de guvernamant. „Din aceste rechemari, s-ar putea ca Moldova sa aiba doar de castigat”, a mai spus Iurie Leanca.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *