Timpul.md

Actualitate 28 Ianuarie 2020 | 10:16

Iurie Reniță a făcut un APEL către autoritățile române să urgenteze procesul de obținere a cetățeniei române

Deputatul Iurie Reniță a făcut un apel către Guvernul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie să caute urgent soluții pentru cei peste 230 000 de basarabeni care așteaptă de ani de zile redobândirea cetățeniei române.

„Fac un apel respectuos către toți factorii politici guvernamentali și autoritățile române cu responsabilități în domeniul redobândirii cetățeniei să intervină urgent pentru identificarea celei mai indicate soluții, astfel ca cele peste 230.000 de basarabeni din lista de așteptare să poată spune deschis, cu demnitate și cu bucurie la depunerea jurământului: Mândru că sunt român!”, scrie Reniță pe pagina sa de Facebook.

Deputatul susține că este necesară identificarea unor soluții de reducere efectivă a termenelor de examinare a dosarelor de către Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC). „Chiar dacă sub aspect legal termenii de examinare a dosarelor au fost reduși considerabil în comparație cu anii precedenți, această prevedere juridică nu și-a găsit încă materializarea deplină din varii motive”, susține Reniță, iar acest fapt generează „un sentiment de preocupare”.

Totodată, deputatul a ținut să readucă aminte despre perioada anilor 2010–2015, când, împreună cu autoritățile statului român și cu implicarea directă a Președintelui Traian Băsescu, s-a deblocat procesul de redobândire a cetățeniei după o perioada mult prea îndelungată de „înghețare”.

„Atunci a existat suficientă voință politică și acțiuni concrete, care au reaprins speranța sutelor de mii de basarabeni că, în sfârșit, vor redeveni și ei cetățeni români cu acte în regulă. A fost un efort comun, la care, în funcție de posibilități, am contribuit și eu în calitate de Ambasador al Chișinăului la București”, adaugă Reniță.

În acelși context, Reniță a ținut să aducă exemplu unui coleg parlamentar, care i-a cerut răspuns la întrebarea „care ar fi motivul real că din 2017 până în prezent nu a mai fost invitat la București să depună jurământul pentru cetățenia română?”. Reniță nu crede că „fiind parlamentar, ar trebui să aibă vreo prioritate față de cele 230. 388 de cetățeni, care sunt în așteptarea „verdictului” de la București, dar și aflarea în „lista de așteptare” tocmai din anul 2017”.

Deputatul consideră că este necesară implicarea personală a Ministrului român al Justiției, Cătălin Predoiu și a noului președinte al ANC, lucru pe care-l solicită ambilor demnitari ai statului român, în vederea identificării unei soluții în procesul redobândirii cetățeniei române.

Totodată, Reniță este de părerea că ar trebui să se evalueze persoanele care au profanat și defăimat România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia.

„Deopotrivă, consider că ar fi indicat, dincolo de dreptul legal și istoric al basarabenilor la redobândirea cetățenii, să se purceadă la o evaluare exigentă a persoanelor care au compromis, profanat și defăimat, în mod demonstrativ și sfidător atât România, cât și cetățenia română, chiar fiind deținătorii acesteia. Regretabil, dar „nu ducem lipsă” de cei care mai ieri operau cu cuvinte gen „frați români”, iar astăzi deja vorbesc de „ocupația română” doar că să intre și mai mult în grațiile Moscovei. Dacă autoritățile de la București au vreo problemă în identificarea lor, vă asigur că basarabenii care au redobândit cetățenia părinților și a buneilor noștri din respect, dragoste și mândrie față de Neam și de Țară, vor ajuta să-i identifice pe cei care manifestă o atitudine profund ostilă și agresivă față de tot ce-i românesc aici, în Republica Moldova, și peste hotarele ei”, a conchis Reniță.

https://www.facebook.com/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus