Timpul.md

Actualitate 1 Octombrie 2019 | 18:53

Iurie Reniță: În spatele declarațiilor lui Nicu Popescu se află promotorii așa zisei „națiuni civice moldovenești”, cuibăriți în Guvern și Parlament

 Presedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană Iurie Reniță a lansat critici dure la adresa politicii externe a țării, în cadrul unui briefing la Parlament. Acesta a anunțat că s-ar putea retrage din Blocul ACUM, dacă,  în domeniul politicii externe,  lucrurile vor continua la fel. 

 În cadrul briefingului, deputatul  Iurie Reniță a venit cu atacuri dure în adresa Ministrul de Externe Nicu Popescu.

După lamentabilele declarații despre războiul civil din 1992, adică a războiului ruso-moldovenesc precum si a elementelor definitorii ale identități noastre naționale și lipsa unei reacții prompte vis-a-vis de declarațiile ofensatoare ale ministrului rus de externe Lavrov precum că in Republica Moldova limba rusa si mass media de expresie rusa sunt discrimine în mod constant, trădează daca vreți calitățile adevărate de diplomat ale lui Nicu Popescu.” 

„Nu exclud că în spatele acestor declarații si a acestui mod de gândire se afla niște sfătuitori care promovează alte interese de cate cele naționale, reprezentanți ai așa zisei națiuni civice moldovenești, care de asemenea s-au cuibărit la guvern și parlament. Exista similitudini între declarațiile lui Nicu Popescu si cele ale lui Igor Dodon decât cu cele ale blocului ACUM. Nu întâmplător Igor Dodon a reacționat cu atâta bucuria la declarația iresponsabila referitoare la așa numitul război civil din Transnistria evocat de Nicu Popescu”.

Reniță a mai declarat că în calitatea sa de Președinte aș Comisiei Parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană nu i s-a solicitat niciodată vreun sfat,  vreo sugestie sau vreo propunere pe domeniul politici externe, chiar daca in cadrul blocului ACUM a abordat aceste subiecte atât cu Premierul Maia Sandu și cu ministrul de interne Andrei Năstase.

„Am rămas profund decepționat că nici în cazul desemnării ambasadorilor dar si al secretarilor de stat la Ministerul de Externe nu mi s-a solicita vreo opinie sau eventual vreo sugestie, cel puțin in calitate de diplomat cu peste 20 de ani de experiență diplomatică sau in calitate de Președinte al Comisei de specialitate in domeniul politicii externe.”

Am promis alegărilor noștri ca vom promova o altfel de politică externă, diferită de cea care a fost până acum”, a concis dezamăgit deputatul.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus