Actualitate

James D. Pettit, noul ambasador al SUA în Republica Moldova

Primul său post de muncă a fost specialist pe credite la secția internațională din cadrul băncii First American Bank din Washington. În 1995 a făcut masteratul la Colegiul Național din Război din capitala SUA.

James D. Pettit lucrează în diplomație din 1981. A exercitat funcțiile de consilier politic și ofițer consular în Mexic și Taiwan, iar 1992 a fost numit consul general la Moscova. După doi ani a revenit la Washington, iar în 1999 Pettit a fost numit consul general la Viena, ca în 2003 să dețină aceeași funcție, din nou, la Moscova. Aici a lucrat cu companiile americane ce aveau dificultăți în obținerea permiselor de călătorie pentru angajații săi care trebuiau să se deplaseze în SUA. Pettit s-a mutat la Kiev în 2007, în calitate de șef de misiune diplomatică. În 2010 s-a reîntors la Washington unde a lucrat asistent la Biroul Afacerilor Consulare. Pe 22 mai 2014, președintele american Barack Obama l-a numit pe James D. Pettit ambasador în Republica Moldova. În ajunul sosirii sale la Chișinău, noul ambasador a transmis, într-o înregistrare video, în română și rusă, că își propune să consolideze relațiile cu Republica Moldova.

„Mă numesc James D. Pettit şi am onoarea să fiu noul ambasador al Statelor Unite. Am crescut într-un oraş agricol din statul Iowa şi sunt diplomat de peste 30 de ani. Am studiat şi am lucrat în fosta Uniune Sovietică şi apreciez calea dificilă pe care a parcurs-o Republica Moldova de la obţinerea independenţei. Ţara mea doreşte să continue colaborarea cu dumneavoastră”, a declarat noul ambasador.

James D. Pettit vorbește limbile engleză, spaniolă, germană și chineza mandarină. Este căsătorit şi are două fiice. Predecesorul său a fost William Moser care şi-a exercitat mandatul din mai 2011.

Sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *