Actualitate

Japonia întrerupe exerciţiile sale de evacuare după summitul SUA-Coreea de Nord

Decizia intervine după întâlnirea din 12 iunie dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cursul căreia cei doi au semnat un acord care face apel la denuclearizarea Peninsulei Coreene.

„Ca urmare a progreselor realizate cu ocazia summitului SUA-Coreea de Nord, vom întrerupe pentru moment exerciţiile care implică locuitori”, a declarat presei Yoshihide Suga, confirmând informaţiile difuzate joi de presă.

Guvernul se va limita să informeze constant populaţia în legătură cu sistemul de alertă din ţară şi „comportamentul în caz de atac cu rachetă asupra Japoniei”, a precizat Suga.

Anul trecut, Phenianul a lansat două rachete care au survolat arhipelagul nipon şi mai multe care au căzut în mare în largul ţării. În acest an, sute de locuitori din Tokyo au căutat refugiu în cursul primului exerciţiu de acest tip în capitala niponă.

Coreea de Nord a vizat constant Japonia, care a ocupat Peninsula Coreeană din 1910 până la capitularea japoneză la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945, şi care este un aliat cheie al SUA. Phenianul a ameninţat îndeosebi că va scufunda arhipelagul sau îl va transforma în cenuşă.

Diplomaţia a prevalat totuşi datorită Jocurilor Olimpice de Iarnă, organizate în Coreea de Sud, cu o serie de iniţiative care au dus întâlnirea Trump-Kim.  

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *