Ultima oră

Jaroslaw Kaczynski, preşedinte în locul fratelui geamăn?

Jaroslaw Kaczynski a anuntat astazi ca va candida la alegerile prezidentiale dupa ce fratele sau, fostul presedinte al Poloniei, a murit intr-un accident aviatic in 10 aprilie.

"Trebuie sa indeplinim misiunea lor (elitei poloneze care si-a pierdut viata in accidentul de la Smolensk – n.red.). Le datoram acest lucru lor, il datoram tarii noastre", a subliniat Kaczynski.

"Polonia este angajamentul nostru comun, important. Suferinta personala trebuie depasita, datoria trebuie indeplinita in pofida tragediei personale. De aceea am decis sa candidez la presedintia Poloniei", a spus el, precizand ca se bucura de "sustinerea familiei in ceea ce priveste aceasta decizie".

Anuntul a avut loc cu cateva ore inainte de termenul limita, 16.15 (17.15 ora Romaniei) stabilit de Comisia Electorala nationala pentru anuntarea candidatilor. Dupa moartea presedintelui Lech Kaczynski in catastrofa aviatica din Rusia, Jaroslaw a refuzat vehement sa-si anunte intentiile. Mai mult, presa de la Varsovia a speculat ca ar fi intrat in depresie dupa moartea fratelui sau, prezentandu-l cu fata impietrita, privirea goala, fara sa dea vreun semn de emotie, chiar si dupa ce a identificat cadavrul presedintelui polonez in padurea la Smolensk.

Presedintele defunct Lech Kaczynski ar fi urmat sa candideze pentru alegerile prezidentiale prevazute initial pentru toamna acestui an, insa Jaroslaw ii ia acum locul fratelui geaman. De altfel, Adam Bielan, care a pregatit campania electorala lui Lech Kaczynski in 2005, cand acesta a castigat alegerile prezidentiale, a declarat ca "a fost intotdeauna dorinta lui Lech ca Jaroslaw sa devina intr-o zi presedinte".

Potrivit celui mai recent sondaj realizat de Gfk Polonia, presedintele in exercitiu Bronislaw Komorowski, candidatul partidului Platforma Civica, este favorit. El este creditat cu 49% din intentiile de vot, fata de 26% Jaroslaw Kaczynski. Studiul a fost realizat inainte ca fratele fostului sef al statului sa isi anunte oficial candidatura.

Jaroslaw Kaczynski, in varsta de 60 de ani, cofondator al partidului Lege si Justitie, este de profesie avocat si a jucat un rol important in miscarea Solidaritatea, in anii ’80. El a fost premier in perioada iulie 2006-noiembrie 2007.

Sursa: 9am 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *