Timpul.md

Actualitate 21 Iulie 2016 | 15:36

Jocurile de la Rio: Numărul țărilor care cer descalificarea Rusiei a ajuns la 14

Agențiile Anti-Doping naționale din 14 țări au trimis o scrisoare comună Comitetului Internațional Olimpic (CIO), cu cererea descalificarii Comitetului Olimpic din Rusia și interdicția echipei olimpice ruse de a participa la Jocurile de la Rio, scrie The Guardian.

Scrisoarea a fost semnată de agențiile anti-doping din Austria, Canada, Danemarca, Noua Zeelandă, Egipt, Norvegia, Finlanda, Spania, Germania, Suedia, Japonia, Elveția, Olanda și SUA.

Organizațiile mentionate au emis trei cereri de bază șefului IOC – Thomas Bach:

1. Descalificarea Comitetul Olimpic Rus (ROK) cu interzicerea participarii la Jocurile Olimpice de la Rio;

2. În legătură cu descalificarea ROK, suspendarea temporara a tuturor sportivilor ruși care au fost confimrati de Comitetul din Rusia pentru participare în echipa olimpica nationala pentru Jocurile de la Rio;

3. Crearea înaintea Jocurilor a unui grup de lucru care va include membrii grupului existent al reprezentanților comisiei speciale al CIO pentru testele anti-doping. Grupul de lucru va stabili criteriile dupa care pot fi admisi la Olimpiada unii sportivi ruși sub steag neutru. Astfel, se va mentine un echilibru între declarația CIO privind „responsabilitate colectivă și dreptul la justiție individuală”, deoarece sportivii „curati” din Rusia nu vor fi eliminati de la Jocuri”.

Această ultimă cerință conține citatul din comunicatul de presă al CIO, emis după raportul comisiei independente WADA. În acest comunicat se afirma că CIO va decide asupra posibilei descalificari a echipei naționale ruse după ce va studia daca o astfel de masura – responsabilitatea colectivă – nu contrazice dreptul fiecărui atlet la justiție individuală.

Amintim, anterior, Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a solicitat comunitatii internationale sportive sa decida o suspendare a sportivilor ruși din toate competițiile internaționale, inclusiv Jocurile Olimpice-2016. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus