Timpul.md

Actualitate 7 Iulie 2016 | 14:28

John Kerry, în vizită oficială la Kiev, pentru a discuta pe marginea conflictului din estul țării

Șeful diplomației americane John Kerry a sosit joi la Kiev, unde va discuta cu președintele Petro Poroșenko și cu premierul Volodimir Groisman despre situația din estul Ucrainei, unde Kievul luptă în continuare împotriva separatiștilor proruși, informează AFP.

Vizita lui Kerry, sosit în capitala ucraineană în jurul orei 08:30 GMT, intervine cu o zi înainte de summitul NATO de la Varșovia (vineri și sâmbătă), deja calificat de unii experți ca fiind cel mai important din ultimii ani și la care este așteptat președintele ucrainean.

Ultima dată, secretarul de stat american a efectuat o vizită la Kiev în 5 februarie 2015, în timp ce luptele făceau ravagii în estul țării, înainte de semnarea acordurilor de pace de la Minsk.

'Vizita lui Kerry era așteptată de multă vreme și este rezultatul dialogului activ stabilit în ultimul timp între Ucraina și SUA. În plus, ea este simbolică, pentru că are loc cu o zi înainte de summitul NATO', a declarat săptămâna aceasta Konstantin Eliseev, șef-adjunct al Administrației prezidențiale ucrainene.

'Vom evoca probleme legate de relațiile noastre bilaterale și de asemenea cele privind securitatea internațională, securitatea regională și, desigur, cea privind parteneriatul dintre Ucraina și NATO, problema reformării forțelor armate și a punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk', a adăugat Eliseev, într-un interviu pentru televiziunea ucraineană.

Ucraina este de peste doi ani de zile scena unui război între armata ucraineană și rebelii proruși, război în care au murit până acum 9.400 de oameni.

Kievul și Occidentul acuză Rusia de sprijin acordat separatiștilor, acuzație dezmințită de Moscova. În pofida instaurării mai multor armistiții, confruntări sângeroase au în mod regulat loc de-a lungul liniei frontului.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lâsenko, a anunțat că doi soldați au fost uciși și alți zece au fost răniți în ultimele 24 de ore în estul Ucrainei.

Acordurile de la Minsk, din februarie 2015, aveau drept scop instaurarea unui armistițiu durabil în zona de conflict. În cadrul acestor acorduri, o reformă politică și o autonomie a regiunilor vizate ar urma, între altele, să fie instaurate.

Washingtonul a impus sancțiuni Moscovei după anexarea peninsulei Crimeea, în martie 2014, însă insistă ca regimul de la Kiev să respecte acordurile de la Minsk. Occidentul insistă în special asupra organizării de alegeri locale în est, văzând în ele o deschidere pentru reintegrarea politică a teritoriilor separatiste în Ucraina, însă Kievul se opune, temându-se că Federația Rusă ar putea profita de aceasta pentru a destabiliza întreaga țară.

Înainte de vizita sa în Ucraina, Kerry s-a deplasat miercuri la Tbilisi. SUA și-au întărit cooperarea militară cu Georgia, îngrijorată, la fel ca Ucraina, de eventuale intenții expansioniste ale Rusiei în fostele republici ex-sovietice. Asemenea Ucrainei, Georgia speră să adere la NATO, în pofida opoziției Moscovei și chiar dacă cele două țări au dispute teritoriale cu puternicul lor vecin.

După vizita sa în Ucraina, Kerry se va deplasa la Varșovia, unde se va alătura președintelui Barack Obama și altor lideri ai țărilor membre NATO, pentru summitul anual al Alianței. 

AGERPRES.RO

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus