Actualitate

Joi, parlamentul va decide: anticipate sau presedinte comunist?

Parlamentul va incerca, in cea de-a doua si ultima tentativa, sa voteze noul sef al statului. Daca nici de aceasta data deputatii comunisti nu vor reusi sa gaseasca cel de-al 61-lea vot, presedintele in exercitiu Vladimir Voronin va trebui sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate.

Liderii celor trei partide de opozitie – PL, PLDM si AMN – au declarat de nenumarate ori ca alegerile au fost fraudate si ca vor merge la anticipate. „A venit timpul ca si in RM sa guverneze principiile bazate pe valori, nu mica intelegere sau scopurile inguste”, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova. „PLDM nu recunoaste rezultatele alegerilor si am adus probe suficiente vizavi de fraudele care au avut loc. In consecinta, ne-am asumat un anumit comportament politic, declarand ca nu vom participa la procedura de alegere a presedintelui, a adaugat Filat. Este cinic sa afirmi ca nu sunt bani pentru alegerile anticipate. Costurile sunt de cel mult 40 mln. lei. Daca socotim cheltuielile de administrare pentru vilele prezidentiale de la Condrita si Holercani, motorina pentru iaht si vizita traditionala la Karlovy Vary a lui Voronin, suma respectiva ar fi suficienta pentru organizarea de alegeri. Pentru a avea drepturi si libertati, discutiile atat de sterile vizavi de costuri sunt pe alocuri si cinice”, a explicat Filat. „Astazi este o zi importanta pentru RM, este Ispasul, dar si o zi care cu siguranta va intra in istoria RM”, a conchis liderul liberal-democrat.

Declaratii similare au facut in ajun si liderii Partidului Liberal si al Aliantei „Moldova Noastra”, reafirmand ca doar alegerile anticipate libere si corecte ar da legitimitate noii Puteri. Toti cei trei presedinti de partide sustin ca au existat numeroase presiuni, inclusiv din exterior, ca deputatii din Opozitie sa aleaga „stabilitatea” si sa voteze un candidat comunist. Deocamdata, ei se abtin sa dea detalii referitoare la aceste presiuni, promitand ca vor reveni dupa cea de-a doua tentativa de alegere a presedintelui RM. „Comunistii sunt incapabili de dialog. Daca ar fi fost deschisi, ar fi permis accesul Opozitiei la mass-media publice, organizand zilnic emisiuni de dezbateri”, a declarat vicepresedintele PL, Corina Fusu. Potrivit PL, o „mostra de dialog” cu comunistii o reprezinta refuzul Companiei „Teleradio-Moldova” de a le acorda liberalilor dreptul la replica.

Liderii celor trei partide de opozitie isi reitereaza pozitia


Mihai Ghimpu, presedintele Partidului Liberal

„Alegerile anticipate sunt un efort conjugat si o unica posibilitate, in conditiile create de revenire la legalitate si normalitate, de restabilire a increderii cetatenilor RM in valorile democratice, in buna functionare a institutiilor statului, in dreptul consfintit prin Constitutie la alegeri libere si corecte”.


Serafim Urecheanu, presedintele Aliantei „Moldova Noastra”

„Voronin greseste atunci cand spera sa gaseasca printre noi oameni slabi de fire, care s-ar vinde. Va garantez ca in AMN asemenea deputati sunt de negasit”.

Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova

„Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) isi reitereaza pozitia sa fata de alegerea repetata a sefului statului. Deputatii PLDM afirma intr-un glas ca nu vor vota un presedinte comunist”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *