Timpul.md

Actualitate 7 Septembrie 2019 | 17:44

Joseph Daul, către Maia Sandu: „Vom relua finanțările care au fost oprite pentru R. Moldova, veniți cu idei de proiecte și noi le vom finanța”; „Ne dorim să construim două spitale noi - unul în nord și altul în sudul R. Moldova”

Joseph Daul, președintele Partidului Popular European, aflat într-o vizită la Chișinău, a îndemnat-o pe prim-ministrul Maia Sandu să „vină cu idei de proiecte” și a promis că Bruxelles-ul le va finanța.

Îndemnul a fost lansat astăzi, după vizita celor doi oficiali la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), proiect sprijinit de Uniunea Europeană, cu un buget de circa 4,4 milioane de euro. Banii au fost utilizați pentru reconstrucția sediului și dotarea acestuia cu echipamente moderne de instruire medicală.

„Sănătatea și educația sunt anume domeniile în care trebuie să investim. Și, după aceasta, trebuie să ne preocupăm și de domeniul justiției și să asigurăm o justiție echitabilă pentru toți cetățenii. Din acest motiv, noi vom relua finanțările care au fost oprite către R. Moldova, vor fi finanțări orientate spre proiecte. Veniți cu idei de proiecte și noi le vom finanța”, a spus Daul.

Centrul respectiv este o subdiviziune a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și reprezintă una dintre cele mai performante instituții de simulare din regiunea est-europeană, datorită unei game largi de compartimente medicale, pentru care se oferă instruiri profesionale.

„Vedem un proiect care este sustenabil în timp, cu rezultate concrete. Este un Centru inovațional pentru regiune în general, nu doar pentru Republica Moldova, și mulțumim instituțiilor europene pentru asemenea proiecte. Noi, cei de la Guvern, împreună cu doamna ministru al Sănătății și Protecției Sociale, avem idei de proiecte noi, ne dorim să construim două spitale noi: unul în nord și altul în sudul Republicii Moldova. Ne putem inspira din această experiență și o să contăm în continuare pe sprijinul UE”, a spus premierul Maia Sandu.

Instituția și-a început activitatea din anul 2013, iar până în prezent, peste 40 de mii de studenți, medici rezidenți, dar și angajați din alte domenii, inclusiv din țările vecine, au fost instruiți în cadrul Centrului.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus