Politică

Judecătorii continuă să fie numiţi în funcţie în lipsa unor criterii transparente

Este părerea reprezentanţilor Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), care au participat la o întrevedere cu autorităţile din domeniu.

Directorul de programe din cadrul CRJM, Nadejda Hriptievschi, a menționat că reformele judecătorești sunt zadarnice, atâta timp cât persoanele bune și integre nu sunt promovate să activeze în acest sistem.

Potrivit ei, deși începând cu anul 2012 există un cadrul legal nou cu privire la numirile judecătorilor, nici după trei ani de la implementarea acestuia nu s-au observat schimbări majore în acest proces. „Pe parcursul anului 2014, au fost promovate șase persoane, două la Curtea de Apel și patru la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) – candidați care au acumulat cel mai mic punctaj față de ceilalți membri care au participat la concurs. Ne îngrijorează practica de promovare la CSJ”, a declarat Nadejda Hriptievschi.

Timp de doi ani, din sistemul judecătoresc au plecat 80 de persoane, dintre care doar 20 din motiv de pensionare. Tot în această perioadă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a numit în funcție alți 65 de judecători noi, susţine, membrul CSM, Teo Cârnaț. „La penultima ședință a CSM am propus ca pe viitor din comisia de admitere să facă parte trei membri care să fie judecători sau foști judecători din țările Uniunii Europene. Dacă vom porni de la această idee s-ar putea să scoatem din sistem influența”, a precizat Teo Cârnaț.

Integritatea – unul din cele mai importante criterii pentru numirea în funcție a judecătorilor poate fi ușor verificată, susține membrul Comisiei juridice numiri și imunități, Tudor Deliu. „Putem să aflăm foarte ușor informații despre fiecare candidat. Ultimele sondaje arată că neîncrederea populației față de sistemul judecătoresc crește pe zi ce trece şi asta pentru că justiția nu funcționează în folosul cetățeanului”, a precizat Deliu.

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Investigații Jurnalistice și Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova.

Sursa: trm

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *