Actualitate

Judecătorul „adormit” riscă dosar penal

Serghei Ciobanu este bănuit de „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave”, infracțiune prevăzută de art. 307, alin. 2, lit. c) Cod Penal, într-un episod referitor la examinarea unei proceduri de revizuire a procesului penal. Dacă CSM va elibera acordul pentru pornirea urmăririi penale, iar vinovăția judecătorului va fi dovedită, acesta riscă de la 3 la 7 ani cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Serghei Ciobanu a acces în sistemul judecătoresc în iunie 1991, când a fost numit magistrat la Judecătoria Tiraspol. Doi ani mai târziu era numit judecător la Tribunalul militar Chișinău. În 2012 a fost numit președinte al Judecătoriei Militare pentru un termen de patru ani, iar în iulie 2016 a fost desemnat președinte interimar al instanței militare, care la 1 aprilie curent și-a sistat activitatea, odată cu reorganizarea sistemului judecătoresc.

Foto: timpul.md
La 14 februarie 2017, plenul CSM a acceptat transferul lui Serghei Ciobanu și a altor doi magistrați de la Judecătoria Militară la Judecătoria Chișinău, în baza Legii nr. 76 privind reorganizarea instanțelor judecătorești. Candidaturile urmau a fi aprobate de către șeful statului.

Numele judecătorului Ciobanu a ajuns în vizorul public acum doi ani când în presă au fost publicate imagini din timpul unei ședințe de judecată în dosarul de abuz de serviciu şi imixtiune în actul de justiţie pe numele fostului șef al Direcţiei securitate internă din cadrul Departamentului Instituţii Penitenciare (DIP) , Petru Bârcă. În ședința din 29 mai 2015, Serghei Ciobanu ar fi adormit în timp ce era audiat Vitalie Bocancea, ex-directorul general adjunct DIP. Bocancea a declarat anterior că în cadrul examinării acestui dosar s-au încălcat mai multe norme de drept: au fost audiaţi martori în lipsa părţii vătămate şi a avocatului, au fost aplicate amenzi faţă de cei doi.

Curtea Constituțională (CC) a stabilit la 28 martie curent că răspunderea penală a judecătorilor pentru pronunțarea intenționată a unei hotărâri ilegale este constituțională. 

Sursa: ZdG.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *