Timpul.md

Actualitate 13 Decembrie 2018 | 16:30

Jurnalist, despre devalizarea Băncii de Economii de către Victor și Viorel Țopa: s-a dorit să aibă același final ca al Bancorex-ului – o necunoscută fără vinovați

Devalizarea Băncii de Economii din Moldova s-a produs după aceeași schemă ca și falimentarea Bancorex din România. Jurnalistul român Victor Nichituș constată, într-un material publicat astăzi, că în ambele cazuri banii statului au fost folosiți pentru îmbogățirea unor personaje dubioase. Nichituș se referă la cazurile notorii, în care creditele obținute de la Banca de Economii nu au mai fost întoarse.

„Strigător la cer îmi pare cazul în care președintele Băncii de Economii, Viorel Țopa, a acordat în anul 2000 un credit în sumă de un milion de dolari către SA ”Air Moldova International” pe un termen de doi ani. Câți dintre întreprinzătorii moldoveni au putut accesa vreodată credite în valoare de un milion de dolari? Și, atenție, SA ”Air Moldova Internațional” nu trebuie confundată cu compania de stat ”Air Moldova”! Proprietarul societății pe acțiuni ”Air Moldova Internațional”, Victor Țopa, a putut accesa acest credit”, scrie Victor Nichituș.

Victor Țopa a reușit să obțină acest credit datorită lui Viorel Țopa, șeful de atunci al BEM.

”În perioada în care a accesat acești bani, Victor Țopa era directorul Administrației de Stat al Aviației Civile, mai apoi, din aprilie 2001 până în decembrie 2001, a deținut funcția de Ministru al Transporturilor și Comunicațiilor al Republicii Moldova în Cabinetul Tarlev. Afacerea căpușării companiei de stat ”Air Moldova” a ajuns la urechile președintelui Vladimir Voronin care a decis demiterea lui și a celui care a acordat uriașul credit – Viorel Țopa”, notează jurnalistul citat.

Autorul constată că protagoniștii devalorizării Băncii de Economii ar fi dorit ca procesul să fie mușamalizat, însă planurile lor au fost date peste cap.

”Între Prut și Nistru s-a dorit ca povestea falimentării Băncii de Economii să aibă același final ca al Bancorex-ului – o necunoscută fără vinovați. Nu a fost să fie! În octombrie 2011, Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, l-a condamnat pe Victor Ţopa la 10 ani de detenţie. Dar, la începutul lunii octombrie 2011, Ţopa a părăsit Republica Moldova, fiind dat în urmărire generală. La 11 noiembrie 2011 a fost emisă o hotârâre de judecată și la adresa lui Viorel Țopa, căruia i se incriminează săvărșirea infracțiunii de delapidare în proporții deosebit de grave”, mai scrie Nichituș.
 
Sursa: hotnews.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus