Timpul.md

Actualitate 3 Februarie 2019 | 10:18

Jurnalist: Operaţiunea de devalizare şi falimentare a AIR Moldova a fost derulată de Sturza, Filat şi Victor Ţopa

Operaţiunea de devalizare a companiei de stat AIR Moldova fost pusă la cale în perioada guvernului Sturza-Filat, controlat de ex-preşedintele Petru Lucinschi. În perioada 1998-2001, Vlad Filat deţinea funcţia de şef al Departamentului Privatizării, iar Victor Ţopa – de Director General al Administrațieie de Stat a Aviației Civile – ASAC, după care a devenit ministru al Transporturilor.

Jurnalistul Gabriel Călin scrie, într-o postare pe Facebook, că Sturza şi Filat au pregătit tranzacţia de privatizare a AIR Moldova.

“Guvernul Sturza, inclusiv Filat de la Privatizări reușesc să pregătească tranzacția de privatizare și pleacă fix la sfârșitul lui 1999 cu inima împăcată. Peste 3 luni după plecarea Cabinetului Sturza - în martie 2000, Guvernului Braghiş nu-i rămâne decât să semneze actele pregătite de ASAC și guvernul precedent”, scrie Gabriel Călin.

Călin mai scrie că, ulterior, Victor Ţopa a dus la capăt punerea pe brânci a celei mai importante companii aeronautice din ţară.

“Victor Topa (În perioada 1998–2001 a deținut funcția de Director General al Administrațieie de Stat a Aviației Civile - ASAC) După a fost ministru. Al transporturilor. ASAC (care i se subordona) a făcut “Greșelile” intenționate in litigiul cu Unistar Ventures (firma care îi aparținea) care au dus ulterior la neexecutarea hotărârii judecătorești ce a stat la baza deciziei CtEDO”, notează jurnalistul citat.

“Stiţi ce si de ce au câştigat Ţopii la CtEDO? Pentru că după ce au încercat să acapareze AirMdova, statul a tărăganat să le intoarca cele 2,4 milioane USD pe care cică le-ar fi investit. Ideea este că statul nu vroia să intoarca aceşti bani, pentru că nu avea dovezi clare despre suma investiţiilor”, conchide Gabriel Călin.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus