Timpul.md

Internațional 28 Septembrie 2017 | 00:40

Kadîrov cere mai mulți bani de la Putin

Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, care recent a exprimat amenințări la adresa Moscovei, a declarat că guvernul federal al Rusiei ar trebui să majoreze subvențiile pentru Cecenia din cauza natalității ridicate. 

Problema a fost ridicată în timpul unei întâlniri dintre Kadîrov și vicepremierul rus Dmitri Kozak.

Kadîrov a comentat întâlnirea pe Instagram: „Am atras atenția și asupra ratei ridicate a creșterii populației din Cecenia din cauza natalității, ceea ce reprezintă provocări care trebuie abordate prompt și trebuie luate în considerare la formarea bugetului”, a scris șeful Ceceniei.

Este vorba despre o creștere a cheltuielilor pentru sfera socială – sănătate, educație și altele, care trebuie luate în calcul la calcularea subvențiilor pentru alinierea bugetului”, a explicat Kadîrov.

Anul trecut, șeful Ceceniei a intrat într-o polemică dură cu Ministerul rus al Finanțelor, criticând ideea ministerului de a reduce bugetul republicii pentru 2017. Drept urmare, Ministerul Finanțelor a decis să lase subvenția în regiune la același nivel. În 2017, ea ajunge la 40,4 miliarde de ruble, adica 590 milioane de euro (în 2016 – 41 de miliarde de ruble).

Transferul urias de fonduri către republicile caucaziene a provocat adesea critici grave in Rusia.

Kadîrov însuși a respins de fiecare data ideea ca Moscova cumpara loialitatea elitei cecene prin subventii, afirmand ca banii din republică apar „prin voia lui Allah”.

Totodată, șeful Ceceniei a asigurat că la Groznîi „nu s-a investit niciun ban din bugetul federal” – totul fiind realizat din fonduri atrase de la mediul de afaceri.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus