Timpul.md

3 Aprilie 2009 | 00:30

Kakistokratia*moldoveana si nevoia de schimbare

Utilizand unele teste si grile de evaluare insusite la Londra, fiind „fellowship of modern methodology”, incerc de ani de zile sa descifrez conduita liderilor din spatiul pruto-nistrean, cei care ne sunt si vor sa ne fie in continuare diriguitori politici. Foarte multi concetateni de-ai nostri, „seniori” si „juniori”, cu respect fata de lege si cuminti platitori de impozite, „savurand” de doua decenii independenta RM, constata cu mare amaraciune ca elita pretinsilor conducatori ai noului socium moldovean s-a impotmolit intr-un bizantinism oribil si intr-un politicianism excesiv.

La acestea se adauga recesiunea economica mondiala, care a ajuns in pragul tarisoarei noastre fragmentate, santajate de separatistii de peste Nistru. Numai „orbii” politici, numai indivizii ahtiati de putere si avere nu vad prapastia. Tudor Arghezi ii caracteriza, memorabil, intr-un poem:
„Stricati de la nascare, din mazga, toti nerozii / Fac pe cuceritorii, Cezarii si Irozii, / Dar tu, popor cuminte, cum nu stii sa-i impiedici / Si sa-i trimiti sa fie catati la cap de medici? / In loc de tron si sceptru, macar de cauciuc, / Inchide-i intre regii-n halat, din balamuc”.
De nu le va potoli Natura si Dumnezeu incrancenarea inumana pe care ne-o demonstreaza in ajunul alegerilor din 5 aprilie, incitarile la violenta, emotiile provocate de confruntarile interetnice si sociale, manifestarile de intoleranta si xenofobie, indiferent de culoarea politica a celor ce le promoveaza - fie ca e vorba de „super-patriotii moldovenisti", de exponentii prea exaltati si romantici ai miscarii unioniste, sau de rusofili pro-URSS si de „fratii lor", suporterii separatismului transnistrean - toate aceste tensiuni vor impinge Moldova, dupa scrutin, in haos si in dezmatul faradelegilor. „Puterea tulbura mintea", spunea Immanuel Kant, induce o veritabila psihoza, il face pe om sa-si atrofieze constiinta si simtul responsabilitatii. In ultima jumatate de secol, exercitarea puterii a devenit un drog distructiv, ale carui efecte le-am putut urmari si in Moldova in ultimii ani, cand ne-am aflat sub un regim de „kakistokratie", in care au triumfat mediocritatile si nechematii. Harold Wilson, eminentul premier britanic, si-a anuntat demisia la inceputul anului 1976, atunci cand nimic nu-l constrangea sa faca acest gest (atinsese varsta de 60 de ani). Azi, Statele Unite, tarile din Uniunea Europeana au lideri energici, cu un cognitiv nealterat. De ce nu am urma acest exemplu? De ce nu am alege si noi o noua generatie de politicieni? Luciditatea, vioiciunea mintala, respectul pentru competitia adevarata este exigenta fundamentala a unui lider de factura europeana.
Azi, noi, cei care formam plebs-ul moldovean, cohortele de tineri care aspira la o viata civilizata in secolul XXI, dar si seniorii care nu-si doresc „memoria patata" si nici „blestemul urmasilor", cu totii ne punem sperantele intr-un lider tanar, intr-o echipa noua de politicieni competenti, cu o perceptie moderna, care, odata ajunsi la putere dupa 5 aprilie, sa pregateasca Moldova sa faca fata recesiunii economice globale - o criza ce nu are cum sa ocoleasca enclava noastra nefericita, oricat ar incerca sa ne asigure de contrariul actuala putere. Respingand ploaia de minciuni, insinuari si invective, prin care se incearca discreditarea oamenilor de valoare intr-un mediu provincial si primitiv ca al nostru, investim sperantele noastre in Partidul Liberal Democrat, in presedintele sau, dl Vlad Filat, in echipa sa de profesionisti, capabili sa readuca Moldova in albia integrarii europene si euroatlantice, oferindu-i o sansa de libertate si dezvoltare.
Dragi tineri, alegeti un lider din generatia voastra, alegeti oameni care s-au afirmat deja in domeniile lor de activitate, intelectuali care nu au asteptat sa vina alegerile pentru a-si dovedi competenta. Pe ei nu partidul i-a facut oameni, cum se intampla in vremurile sovietice - ei au reusit gratie talentului, muncii si integritatii lor morale. Acesti oameni s-au adunat acum pentru a realiza schimbarea, pentru a pune umarul la salvarea Moldovei. Va indemn sa-i sustinem, ca sa ne sustina si ei pe noi.
Stimati colegi de varsta, intuiesc ca Vlad Filat, impreuna cu echipa sa de specialisti, cu medicii de inalta calificare pe care-i cunosc personal, formati in centre mondiale de cercetare, vor imbunatati conditia oamenilor in varsta prin programe de asistenta judicioase, prin reforme in domeniul sanatatii, concepute dupa model european, in folosul oamenilor, nu pentru imbogatirea unor parveniti. Acesti specialisti stiu a-i trata pe pacientii in varsta, stiu a le reda demnitatea umana, ori azi, in Moldova, sunt la putere cei ce se pricep doar sa-i „numere” pe batrani si sa le scurteze speranta de viata.
Batranii sunt comoara de intelepciune a unui popor. Statul care isi desconsidera inteleptii nu are viitor. Votati PLDM! Votati Stejarul

*Kakistokratie - obisn. guvernarea formata din cele mai nepotrivite persoane; aflarea neavenitilor la putere (din grecescul „kakisto” - rau, si „kratos” - putere)
 

  • Un articol de:
Versiune completă web Înapoi sus