Actualitate

Kalman Mizsei: Este nevoie de o impacare nationala

Liderii celor patru partide care au trecut in parlament dupa alegerile din 5 aprilie trebuie sa lucreze asupra impacarii nationale. Despre aceasta a declarat miercuri pentru jurnalisti Reprezentantul Special al UE la Chisinau, Kalman Mizsei.

Oficialul considera ca liderii PCRM, PL, PLDM SI AMN trebuie sa formeze organele de lucru ale parlamentului, sa aprobe guvernul si sa se gandeasca la ceea ce vor face in continuare cu tara. Potrivit lui, la moment este foarte important ca acesti politicieni sa inceteze sa foloseasca „limbajul necorect” in caracterizarea reciproca. Potrivit lui Mizsei, comunitatea internationala, in general, si UE, in special, vor face tot posibilul pentru ca RM sa revina la viata normala. „In RM vor fi pastrate bazele democratiei, pe care se fundamenteaza libertatea presei”, a spus el, mentionand ca UE face tot posibilul ca sa impace participantii in situatia de conflict. Mizsei e de parere ca liderii partidelor trebuie sa creeze parlamentul in baza rezultatelor alegerilor din 5 aprilie si sa creeze conditii de lucru pentru principalele institutii de stat. „Acest lucru este important pentru RM din punct de vedere al crizei economice mondiale, care afecteaza economia ei”, a spus el, subliniind importanta faptului ca poporul moldovenesc sa accepte iesirea din aceasta situatie in care s-a aflat dupa alegerile din 5 aprilie. Mizsei a dat de inteles ca oficiul UE de la Chisinau, condus de el, activeaza pe directia ca intre partile de conflict sa inceapa un dialog politic constructiv, al carui scop este iesirea din situatia creata. „Credem ca liderii partidelor au toate temeiurile si posibilitatile pentru a ajunge la o intelegere. Noi putem sa-i ajutam si sa-i sustinem”, a spus reprezentantul UE. La intrebarea in ce trebuie sa constea aceasta intelegere, Mizsei a raspuns: „In smerenia partilor”. El a dat de inteles ca alegerile anticipate ar avea un efect negativ in planul in care noul guvern nu va putea inca o perioada de timp sa inceapa lucrul, tinand cont si de criza mondiala care afecteaza economia RM.

Mizsei a recunoscut ca in cultura politica moldoveneasca exista situatia de conflict, insa considera ca aici neaparat trebuie sa se gaseasca loc si pentru impacare in interesele statului. „Daca cineva a pierdut alegerile, aceasta inca nu inseamna ca a pierdut totul”, a spus el, subliniind importanta faptului ca pe viitor Opozitia sa fie ascultata. Referindu-se la problema primului pas pe calea impacarii, Mizsei a dat de inteles ca acesta va fi facut din afara. El nu a spus nimic concret in acest sens, presupunand ca deja in zilele apropiate ar putea avea loc intrevederea partilor aflate in conflict, cu participarea oaspetilor internationali de sus. „Si primul pas in acest sens a fost facut deja”, a spus Mizsei, precizind ca a fost facut in cadrul participarii si colaborarii active a oficiului reprezentantului oficial al UE in RM.

Kalman Mizsei s-a intalnit cu reprezentantii agentiilor de presa INFOTAG si „Moldpres”, precum si cu cei de la ziarul TIMPUL si „Nezavisimaia Moldova”.

INFOTAG
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *