Actualitate

Kasparov: „Liderii lumii libere nu ar trebui să-i ierte lui Putin crimele sale”

Fostul campion mondial la șah, liderul opoziției ruse Garry Kasparov, a scris pentru ziarul american The Washington Post un articol intitulat „Liderii lumii libere nu ar trebui să-i ierte lui Putin crimele sale”. În textul sau, Kasparov comentează ultimele represiuni ale autorităților ruse împotriva protestatarilor de la Moscova.

„Putin nu s-a împăcat cu faptul că ultimele alegeri locale din Rusia de pe 8 septembrie nu s-au conformat scenariului său pus la cale. În ciuda metodelor care au devenit deja familiare, reținerea candidatilor independenti pentru a nu le permite sa participe, bătaia demonstranților pașnici și sprijin complet pentru candidații „buni” prin intermediul presei naționalizate, partidul de guvernământ „Rusia Unită” a suferit pierderi electorale în toată țara, și în special la Moscova”, scrie Kasparov.

„La patru zile dupa alegeri, serviciile de informații ale lui Putin au efectuat cel mai mare raid în cei 20 de ani ai regimului lui Putin. Perchezitiile au avut loc în 43 de orașe din Rusia, poliția a navalit în sediile și apartamentele opozanților și activiștilor, a confiscat documente, computere și chiar filtrele de cafea. O astfel de demonstrație de putere este dovada că puterea lui Putin in Rusia nu este chiar atât de puternică pe cât ar vrea el să-și imagineze. Propaganda nu mai face față, de aceea el a apelat la violența deschisă, mai întâi împotriva protestatarilor, apoi cu ajutorul raidurilor, al căror scop este nu de a baga la puscarie, ci mai degraba de intimidare – de a răspândi frica în rândul cetățenilor obișnuiți”, scrie politicianul.

„Trecătorii intamplatori pot fi arestați și trimiși în pușcărie pentru „violență împotriva polițiștilor” – o formulare care în urmă cu șapte ani a fost folosită pentru a justifica propria mea arestare”, își amintește politicianul.

„Popularitatea lui Putin a scăzut deja, deoarece rușii resimt criza economică – stagnarea exacerbată de sancțiunile occidentale pentru începerea războiului împotriva Ucrainei. Este foarte probabil ca încercarea de a înabusi opoziția să conducă la o scădere suplimentară a autorității lui Putin.

Ori de câte ori Putin se confruntă cu probleme pe plan intern, el privește spre exterior. Acest lucru se exprimă de obicei prin crearea unei agende politice potrivit careia Putin să pozeze în apărător curajos al patriei. Cu toate acestea, tot mai mulți ruși critică deschis aventurile sale sângeroase și costisitoare în Siria și Ucraina. În actuala confruntare periculoasă dintre Arabia Saudită și Iranul, partenerul lui Putin, ultmul va fi fericit să reînvie flăcările conflictului, știind că acest lucru va crește prețul petrolului – un cadou pentru economia rusă care depinde de petrol și o garanție pentru menținerea sa la putere în țară.

Și astfel, când poziția lui Putin devine din ce în ce mai puțin stabilă, președintele SUA Donald Trump și președintele francez Emmanuel Macron, considerați lideri ai lumii libere, îi aruncă un colac de salvare. Împaciuirea lui lui Putin de catre Trump este deja bine documentata. Franța, în ciuda sancțiunilor, și-a sporit comerțul cu Rusia, iar Macron a repetat recent cuvintele lui Trump, exprimând sprijin pentru întoarcerea Rusiei în grupul țărilor celor mai industrializate. Această idee nu are explicații logice, având în vedere că Rusia a fost expulzată din G8 în 2014 pentru invazia armata și anexarea Crimeei, care rămâne în continuare ocupată de Rusia.

Când Occidentul trimite astfel de semnale iertătoare, Putin le folosește imediat pentru a arăta elitelor ruse că este încă o persoană respectată, că numai el poate obține ridicarea sancțiunilor – și că el nu pleaca nicăieri”, scrie politicianul de opoziție.

„În loc să-l descurajeze pe Putin de alte acțiuni agresive, fie că este vorba de ingerințe în alegeri sau de invadarea unei țări vecine, o astfel de „împaciuire” îi spune că nu există niciun motiv pentru a-și schimba comportamentul. În realitate este necesar un front unit al națiunilor libere care sa spuna că Rusia nu va scapa de izolare, până când nu renunta la represiunile din țară și aventurile criminale dincolo de granițele sale.

Mi-am adus contributia la o scrisoare deschisă care cere un astfel de răspuns și a fost semnată de experți de seamă în politică, diplomație, jurisprudență, artă și drepturile omului din întreaga lume și cu puncte de vedere politice diferite. Scrisoarea cere liderilor democratici să renunțe la recunoașterea internațională a legitimității lui Putin, pe care aceste și-o dorește atât de mult și să rupă legăturile economice, pe care el le folosește pentru a răspândi corupția și a finanța represiunea politică internă, războaiele hibride și asasinatele din întreaga lume.

Acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte. Ultimul lucru de care au nevoie Statele Unite în ajunul cursei prezidențiale este un Putin înviorat, de data aceasta cu preferatul său candidat la președinție, aflat in functia executiva. Surprinzător, în timpul dezbaterii candidaților democrați de săptămâna trecută, cuvântul „Rusia” nu a fost menționat nici măcar o dată. Democrații, ca și republicanii anterior, par să ignore ceea ce serviciile de informații americane consideră a fi una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității naționale a țării.

Luni s-a aflat că Rusia a intrat în sistemele de comunicații ale FBI încă din 2010, când președintele Barack Obama a venit cu ideea absurdă de a „reseta” relațiile cu Putin. Trump a reușit să agraveze situația. De ce să încerci să-l asculți pe ascuns pe președinte, dacă el te sună și spune singur totul? Imaginați-vă câte informații valoroase poate obține un fost ofițer KGB de la el în doar câteva ore de conversație privată, ca cea care a avut loc anul trecut la Helsinki.

A fost o onoare pentru mine să vorbesc joia trecuta în cadrul unei conferințe de la Toronto, dedicată marcarii a 80 de ani de la semnarea cunoscutului Pact Molotov-Ribbentrop dintre Adolf Hitler și Iosif Stalin, care a pregatit terenul celui de-al Doilea Război Mondial. Evenimentul a fost dedicat pentru două subiecte principale: reamintirea lumii că Stalin a fost aliatul lui Hitler timp de aproape doi ani și exprimarea alarmei cu privire la proiectul lui Putin de imaculare a reputației lui Stalin.

Politologul lituanian Marius Laurinavičius a ținut un discurs foarte puternic la acest eveniment. El a menționat că în democrații este de neiertat ca cetățenii să dea vina pe reprezentanții aleși pentru modul în care își conduc țările. Responsabilitatea revine fiecăruia dintre cetățeni: „Sunteți voi, suntem noi toți”. Spre deosebire de oamenii din Rusia, cetățenii lumii libere își pot aduce politicienii în fața justiției. Și a venit momentul pentru asta”, scrie Kasparov pe paginile publicației The Washington Post.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *