Economie

Kilowattul ar urma să coste de două ori mai scump

E vorba de întreprindrea de stat Moldelectrica, societăţile RED Nord, RED Nord-Vest, RED Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie. Chiar dacă administraţia ANRE a anunţat că a publicat toate rapoartele de audit extern asupra calculelor noilor tarife la energie, până în prezent pe pagina WEB sunt plasate doar rapoartele efectuate de compania KPMG la RED Union Fenosa şi Gas Natural Fenosa Furnizare Energie.

Astfel specialiştii de la KPMG au constatat că pentru a acoperi toate devierile financiare acumulate ca urmare a deprecierii leului, scumpirii costului de procurare a energiei ar fi necesar de ajustat tariful de distribuţie a curentului acesta să fie de circa 1,31 lei pentru un kWh, iar cel de furnizare ar urma să fie majorat cu circa 1,82 de lei.

În consecinţă tariful final calculat pentru anul 2015 ar urma să fie de circa 3,13 lei pentru un kWh. În prezent tariful în zona deservită de Gas Natural Fenosa este de 1,57 lei pentru un kWh.

Consiliul de Administraţie al ANRE a decis pe 3 septembrie 2015, suspendarea, pe un termen de 60 de zile, a hotărârilor sale din 18 iulie 2015 privind aprobarea tarifelor reglementate de distribuţie şi furnizare a energiei electrice şi a gazelor naturale. Autoritatea de reglementare a recomandat companiilor să efectueze un audit extern, cu angajarea unor companii cu renume mondial, pentru a elimina toate suspiciunile asupra corectitudinii calculelor efectuate la stabilirea noilor tarife.

În ședința din 18 iulie a ANRE, tarifele la energia electrică pentru consumatorii finali au fost majorate cu 30-37%, iar la gazele naturale cu 15,6%. 

sursa: mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *