Actualitate

Klaus Iohannis a criticat iniţiativa CE de sancţionare a ţărilor UE care nu primesc refugiaţi

„În general, cred că modul corect de a rezolva o problemă este oferirea de soluţii proactive mai degrabă decît concentrarea pe sancţiuni, pentru că sancţiunile nu rezolvă nimic", a declarat Klaus Iohannis, potrivit agenţiei LETA/BNS, în cursul conferinţei de presă organizate împreună cu preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite.

Dalia Grybauskaite a împărtăşit opinia preşedintelui României, afirmînd că Uniunea Europeană ar trebui mai întîi să îşi securizeze frontierele externe, iar apoi să decidă distribuirea refugiaţilor. Oricum, "nu ar trebui să existe sisteme coercitive" în privinţa distribuirii refugiaţilor. "Opinia mea despre propunerea Comisiei Europene este negativă (…)", a subliniat preşedintele Lituaniei.

În septembrie 2015, România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema de distribuire a 160.000 de refugiaţi a fost aprobată.

Recent, Comisia Europeană a propus un sistem permanent de distribuire a refugiaţilor în ţările Uniunii Europene, statele putînd refuza timp de un an primirea extracomunitarilor, achitînd în schimb contribuţii de 250.000 de euro pentru fiecare imigrant refuzat. Polonia, Ungaria şi Cehia au anunţat că se opun iniţiativei Comisiei Europene de creare a unui sistem permanent de distribuire a imigranţilor pe bază de cote obligatorii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *