Actualitate

Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European: „Avem nevoie de o nouă viziune cu privire la viitorul Uniunii Europene”

”Este o onoare şi un privilegiu să mă aflu astăzi în Parlamentul European. UE a fost marcată de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimul deceniu, de provocări multiple, criza financiară, criza migraţiei, atacurile teroriste, ascensiunea mişcărilor populiste. A fost un deceniu în care UE a trebuit să înveţe să se adapteze din mers. UE a căutat o viziune comună”, şi-a început discursul preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că europenii sunt uniţi de identitatea europeană bazată pe valori şi interese comune, iar aceste valori comune trebuie mereu redescoeprite, reapreciate şi repuse în valoare, pentru că universalitatea valorilor stă tocmai în caracterul lor regenerator.

”Avem nevoie de o nouă viziune cu privire la viitorul UE. Pledez ferm pentru unitate, coeziune, solidaritate şi pentru calea europeană comună în eforturile de consolidare a proiectului european. Cjeia centrală a demersurilor noastre trebuie să rămână unitatea”, a subliniat preşedintele.

Preşedintele a spus că în niciun caz nu se pot repune în discuţie principiile fundamentale pe care proiectul european a fost clădit. El a subliniat că o Europă cu mai multe viteze sau o Europă a cercurilor concentrice nu pot reprezenta soluţii.

”Avem nevoie de o uniune incluzivă, care nu lasă în urmă niciun stat şi niciun cetăţean european”, a afirmat Iohannis.

”Avem nevoie de o Uniune incluzivă care nu lasă în urmă niciun stat şi niciun cetăţean european. Preşedintele Juncker spunea anul trecut că Europa trebuie să-şi găsească suflul, să respire cu ambii plămâni, cel vestic şi cel estic. Sper că viitorul ne va arăta că Europa are o singur inimă, care bate pentru noi toţi, care ne uneşte de la vest la est şi de la nord la sud, care face ca cetăţenii noştri să se identifice în mod natural ca europeni. Trebuie să ne asumăm acest ideal comun”, a afirmat preşedintele Iohannis.

El şi-a exprimat încrederea că în noua etapă în care va intra UE începând din 2019 şi pe care România o va pregăti împreună cu celelalte state membre va fi una fructuoasă. ”Sunt încrezător că summitul de la Sibiu din mai 2019 va reprezenta proiecţia unei Uniuni mai democratice. Depinde de puterea, înţelepciunea şi voinţa noastră, state membre, instituţii europene şi cetăţeni europeni ca acest ideal să devină realitate”, a continuat Iohannis.

Preşedintele a subliniat că viitorul UE nu se poate edifica decât cu implicarea directă a cetăţenilor europeni şi că îşi doreşte ca summit-ul de la Sibiu să fie un moment de sensibilizare pentru cetăţenii europeni.

”Cetăţenii vor măsuri concrete şi rezultate tangibile. Vor veşti pozitive despre pace, securitate şi prosperitate. Cetăţenii trebuie să vadă că lucrăm pentru a proteja şi consolida simbolurile UE: moneda euro, libertatea de circulaţie, spaţiul Schengen. Cetăţenii noştri au nevoie de mai multă coeziune, iar coeziunea nu este doar ambiţia noilor state membre, ci este o necesitate pentru membrii mai vechi”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

El a precizat că UE se află astăzi într-un moment de redresare economică.

”Am parcurs un drum lung în ceea ce priveşte libertăţile şi oportunităţile. Nu putem să ne imaginăm UE fără piaţa unică şi fără cele patru libertăţi fundamentale. În acelaşi timp, Europa este şi trebuie să rămână un lider pe plan internaţional în multe domenii, în special în ceea ce priveşte evoluţia tehnologică. Europa are capacitatea de a fi lider în conectivitate. Creşterea şi stabilitatea, competitivitatea depind de cât de ambiţioasă este Europa în ceea ce priveşte digitalizarea. Trebuie să adaptăm şi forţa de muncă la cerinţele pieţei. Trebuie să fim conştienţi că transformarea digitală a societăţii nu poate fi înfăptuită fără investiţii serioase în educaţie. Toţi cetăţenii trebuie angrenaţi în aceste evoluţii, trebuie să fie angajamentul nostru”, a adăugat Iohannis.

Klaus Iohannis a menţionat că UE trebuie să recâştige proprii cetăţeni prin întărirea sentimentului lor de securitate aici, acasă, în interiorul UE.

”UE trebuie să rămână un spaţiu de liberă circulaţie, unde tinerii să poată călători, studia. Pentru România, aderarea la spaţiul Schengen reprezintă un obiectiv important. Acest demers va contribui semnificativ la consolidarea securităţii”, a subliniat preşedintele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *