Timpul.md

Internațional 31 Martie 2017 | 08:52

Kosovo: Președintele Thaci își retrage proiectul de înființare a unei armate naționale

Președintele kosovar, Hashim Thaci, a renunțat joi să înființeze rapid o armată, un proiect căruia i se opun aliații săi occidentali, transmite AFP. 

După războiul care a dus la separarea Kosovo de Serbia (1998-1999), apoi la independență (2008), integritatea sa teritorială este asigurată de o forță multinațională condusă de NATO.

Insuficient pentru Hashim Thaci care, la începutul lunii martie, și-a anunțat intenția de a supune votului o lege privind înființarea unei armate cu 5.000 de soldați, fără să treacă printr-o reformă constituțională ce ar necesita acordul reprezentanților minorității sârbe (120.000 de persoane).

"Suntem cu toții de acord că acest proces (crearea unei armate) necesită schimbări constituționale", a declarat joi președintele Thaci.

"Vom înființa o armată a Kosovo care să fie parte integrantă a NATO, și nu o armată a Kosovo care să fie izolată", a explicat el.

NATO, ca și Statele Unite al căror aliat fidel este Hashim Thaci, și-au exprimat opoziția față de acest proiect și au avertizat că vor aduce în discuție sprijinul acordat Forței de securitate a Kosovo (KSF), cantonată la acțiuni de protecție civilă.

Decizia lui Hashim Thaci a intervenit în contextul detensionării, după mai multe luni, a relațiilor dintre Pristina și Belgrad.

Reprezentanții sârbilor din Kosovo au decis luni să pună capăt la șase luni de boicotare a parlamentului și guvernului. Ei dețin zece din cele 120 de locuri în legislativ și au trei miniștri.

Serbia refuză să recunoască independența fostei sale provincii, locuită majoritar de albanezi, dar în 2011 a demarat, sub egida Uniunii Europene, un proces de normalizare a relațiilor bilaterale.

sursa: agerpres.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus