Timpul.md

Criza 24 Octombrie 2021 | 05:56

Kulminski și Spînu au eșuat! De la 1 noiembrie R. Moldova riscă să nu mai primească gaz din Rusia

  Negocierile ruso-moldovenești cu privire la contractul de livrarea gazului s-au încheiat fără succes. Astfel, există riscuri mari ca de încetare completă a aprovizionării cu gaze din Rusia către Republica Moldova începând cu data de 1 noiembrie, scrie TASS, care citează o sursă apropiată în rândul membrilor ce au participat la negocieri.

„Discuțiile de două zile ruso-moldovenești pe tema gazelor cu șeful adjunct al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse, Dmitri Kozak, s-au încheiat fără succes”, a spus sursa pentru TASS.

Potrivit presei ruse, autoritățile rusești ar fi propus prețul de pe piața internațională și cu o reducere de 25% și cu condiția că va fi restituită, în termen de trei ani, datoriile moldovenești acumulate în anii anteriori pentru gazul furnizat, în valoare de circa 700 de milioane dolari (excluzând regiunea transnistreană). Însă, delegația moldovenească a insistat ca prețul să fie redus la jumătate față de prețul de pe piață.

„În aceste condiții, încheierea unui nou contract de gaze pe termen lung, înainte de 1 noiembrie, este extrem de îndoielnică și există riscuri mari de oprire completă a furnizării de gaze rusești către Moldova după această dată.

Cu toate acestea, delegația moldovenească, reprezentată de doi viceprim-miniștri, Vladislav Kulminskii și Andrei Spînu, invocând lipsa fondurilor necesare, a insistat asupra reducerii prețului cu jumătate din prețul pieței”, a mai spus sursa, citată de TASS.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus