Actualitate

La Chisinau s-a incins Hora Unirii

Pe 27 martie, romanii din R. Moldova au sarbatorit cea de-a 91-a aniversare de la Actul istoric din 1918, cand Basarabia s-a unit cu tara-muma.Suita de manifestari a inceput vineri dimineata cu un serviciu divin intru pomenirea ctitorilor Unirii, savarsit de un sobor de preoti in frunte cu protoiereul Ioan Ciuntu la Biserica „Sfanta Teodora de la Sihla” din capitala. Apoi, la Cimitirul Central din strada Armeneasca din Chisinau, au fost depuse flori la mormintele deputatilor Sfatului ?arii.

La eveniment au participat oameni de cultura, reprezentanti ai PLDM si PL si foarte multi tineri. Cimitirul era impanzit de politisti in civil si securisti.

Sarbatoarea a continuat cu un moment omagial la cladirea Sfatului ?arii din strada A. Mateevici, actualmente blocul de studii al Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice. Dupa ce au fost depuse flori la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, la Uniunea Scriitorilor din Moldova a avut loc un simpozion, organizat de catre institutia-gazda, Asociatia Istoricilor si Forul Democrat al Romanilor din R. Moldova, la care au participat istorici de pe ambele maluri ale Prutului.

La ora 16.00, in Piata Marii Adunari Nationale, in preajma Arcului de Triumf s-au adunat sute de tineri, reprezentanti ai mai multor organizatii guvernamentale, uniti in cadrul grupului de initiativa „Spirit romanesc”. Autorizata de catre primaria municipiului Chisinau, manifestarea a inceput cu Imnul „Desteapta-te, romane!” si a culminat cu o Hora a Unirii, in care s-au incins tineri si batrani. Timp de cateva ore, manifestantii, majoritatea imbracati in tricouri cu inscriptia „Basarabia – pamant romanesc”, au scandat mai multe lozinci unioniste: „Unire!”, „Traiasca, traiasca si-nfloreasca Moldova, Ardealul si ?ara Romaneasca!”, „Libertate pentru basarabeni!” s.a. Si aici manifestarea a fost supravegheata de zeci de politisti si securisti.

Evenimentul n-a trecut fara incidente. Principalul organizator, Eugen Rusu, a fost retinut in ajun de catre politie, iar prietenul sau, George Simion, din Romania, imediat dupa ce a avut loc procesul de judecata, a fost expulzat de pe teritoriul R. Moldova. Viorel, fratele lui Eugen Rusu, a declarat ca nu stie unde se afla acesta, din momentul in care a fost retinut de politie in fata blocului in care locuieste din sectorul Botanica.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *