Cultură

La Iasi, subiectul Marii Uniri ramne deschis

„Spiritul Marii Uniri in societatea contemporana” a fost tema unei suite de manifestari, organizate de Asociatia PRO NATIO, la Iasi, intre 26 si 29 martie. Istorici din Chisinau si Iasi au evidentiat importanta lui 27 martie 1918, cand Sfatul ?arii a votat Unirea Basarabiei cu Romania. In premiera, specialistii au initiat o campanie de documentare in societate ca sa afle daca spiritul Marii Uniri mai este viu. Evenimentele au culminat la conacul si mormintele de la Barnova, al lui Ion Inculet si al sotiei sale, principesa Roxana Cantacuzino, si la mormintele lor.

Manifestarile au debutat la Inspectoratul judetean Iasi, care a gazduit o conferinta cu privire la perspectivele didactice in contextul importantei Unirii azi. Profesorul universitar Ioan Ciuperca a sustinut un discurs de deschidere. Apoi, istoricii s-au deplasat la Muzeul Unirii Iasi, fosta resedinta a domnitorului A. I. Cuza, unde intr-o atmosfera deosebita au sustinut o sesiune de comunicari despre Basarabia si Marea Unire. Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor din Moldova, a adus critici dure manualului de istorie integrata pentru clasa a IX-a, care prezinta o versiune sovietica a evenimentelor Unirii si a solicitat mai mult spatiu si o alta interpretare a acestei tematici in scoala din Basarabia. Igor Casu a facut o radiografie a Unirii din memoriile publicistului si membrului Sfatului ?arii, Vasile Harea.
„Vrem sa aflam cat interes vor starni actiunile noastre in societate. Cum profesorii reusesc in noul context socio-politic sa transmita aceste valori copiilor de la gimnaziu, liceu si universitate. Am observat ca in Basarabia spiritul Unirii e mai viu, oamenii sunt mai dornici sa sarbatoreasca 27 martie. In Romania, aceasta data a fost data uitarii, nu si in mediul academic romanesc, in care profesorii sunt promotorii spiritului unionist. Sa nu uitam ca, pana la 1 decembrie 1918, au fost parcurse niste etape – Unirea din 27 martie 1918 a Basarabiei cu Patria-mama si Unirea Bucovinei cu ?ara in noiembrie al aceluiasi an”, a mentionat Iulian Gherca, presedintele Asociatiei PRO NATIO.
Este de mentionat ca fiul lui Ion Inculet, presedintele Sfatului ?arii – Ion I. Inculet, doctor honoris causa al Universitatii Ontario din Canada si membru al Academiei Romane, a salutat noul proiect cultural al istoricilor. El a facut un demers catre primarul general al Bucurestiului, in vederea inaltarii unui monument in memoria tatalui sau dar si a istoricului act din 27 martie 1918. Deocamdata nu a primit niciun raspuns.
„Nu cunoastem destinele membrilor Sfatului ?arii dupa iunie 1940. Trebuie cercetata fiecare personalitate in parte. In acest sens, credem necesar sa stabilim in fiecare an anumite directii de cercetari, ca de exemplu, Anul lui Pantea, Anul lui Halippa etc. si sa confruntam sursele din arhivele din Iasi, Bucuresti, Chisinau etc. Abia asa vom spune adevarul pana la capat”, considera Lilia Crudu, profesoara universitara la USM.

Autor: Angelina Olaru

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *