Opinii și Editoriale

La revedere, pe curnd!

Pamflete si parodii

Mesajul presedintelui R. Moldova, Vladimir Voronin, catre cetateni in legatura cu demisia din functie

(Vineri, V. Voronin si-a dat demisia din functia de presedinte al R. Moldova printr-un mesaj rostit la televiziunea publica. La redactie ne-a parvenit varianta originala a mesajului, adica alta decat cea difuzata oficial).

 

Stimati concetateni!

Ultimii opt ani din istoria tarii – ani in care am condus acest stat timp de doua mandate si ceva si in care Familia mea si-a facut o avere fabuloasa – imi vor ramane intipariti in memorie ca ani ai belsugului si fauririi. Noi, comunistii, am demonstrat in aceasta perioada ca Moldova nu este capabila sa fie un stat si o societate suverana, demna de independenta si democratie. Iata de ce, astazi, cand imi dau demisia din functie si Moldova se numara printre cele mai sarace tari din Europa, tuturor le este clar ca asa ceva s-a putut intampla numai datorita faptului ca noi am stiut cum sa prostim acest popor.

Am fi crezut noi – adica eu si Familia mea – in 2001 ca la fiecare patru ani vom putea sa sporim de doua ori bugetul Familiei, iar Oleg Voronin sa devina primul miliardar al tarii? Am fi putut noi oare sa credem in 2001 ca eu si Familia mea vom reusi sa acaparam afacerile a zeci de businessmeni si sa le trecem pe numele lui Oleg? Credeam noi oare ca doar in opt ani partidul comunistilor isi va construi in centrul Chisinaului un sediu in valoare de 20 de milioane euro? Cine ar fi putut crede atunci, in 2001, ca, doar peste opt ani, Moldova nu va mai fi a lui Stefan cel Mare, a lui si a urmasilor lui, ci a mea si a urmasilor mei si ai fiului meu? Cine s-ar fi gandit in 2001 ca intr-o tara saraca cum e Moldova, fara bogatii minerale si resurse semnificative, se poate aduna, doar in opt ani de zile, o avere de miliarde? In sfarsit, a putut oare cineva sa creada atunci, in 2001, ca eu, un simplu general sovietic de militie, voi avea avion personal Falcon business jet, iar peste opt ani sa ajung cel mai bogat om al acestei tari pe care Familia mea si noi, comunistii, o iubim atat de mult?

Da, toate aceste realizari imi umplu sufletul de bucurie si mandrie pentru tara mea si Familia mea. Intr-adevar, in 2001 noi am venit la putere cu dorinta sincera de a jefui toata Moldova si cred ca n-am fi putut realiza acest lucru daca nu ne-am fi bazat pe dispozitiile, pe interesele si pe aspiratiile majoritatii parlamentare a partidului nostru, care, din pacate, astazi a devenit minoritara. Anume pe interesele acestei majoritati m-am bazat atunci, mimand iesirea in largul integrarii europene si perfectionarea democratiei.
Anume pentru consolidarea statalitatii milenare moldovenesti, sustinut de aliatul meu Iurie Rosca, am restabilit legaturile istorice de veacuri cu Rusia, am rupt relatiile diplomatice cu Romania, am reparat sfintele noastre relicve – „Complexul Eternitate”, Memorialul de la Serpeni, tancul sovietic de la Leuseni si alte mii de locuri ale credintei, memoriei si gloriei noastre nationale moldovenesti.

In cei opt ani de guvernare, am fost mereu alaturi de presa de opozitie. La comanda mea a fost intentat dosarul Skodelor impotriva „publicatiei de limba romana de expresie rusa” TIMPUL. La indicatia lui Papuc a fost lovita cu ranga in cap ziarista antistatalista Alina Anghel. In numele libertatii de expresie n-am dat frecvente radio pentru VOCEA BASARABIEI, dar i-am dat lui Iurie Rosca postul de televiziune „Euro TV”, iar mie mi-am luat „Antena C”.

Astazi, doresc sa va multumesc, dragi concetateni, pentru toate acestea si va spun sincer ca predau cu inima grea functiile conducerii tarii in mainile noii puteri, reprezentata de asa-zisa Alianta pentru Integrare Europeana. Voi fi franc: eu ma tem ca politicienii care au facut Alianta imi vor cere socoteala pentru activitatea mea in perioada celor doua mandate si ma vor da pe mana Procuraturii. Alianta vine cu un nou program, diferit de al meu, cu o echipa care arde de dorinta de a dovedi ca poate conduce statul, bazandu-se pe interesele Dumneavoastra fundamentale. Aceasta insa inseamna un mare pericol pentru interesele partidului nostru si ale Familiei mele. Iata de ce mi-i inima grea si sunt lovit de disperare, demoralizare si sentimentul fatalitatii. Nimic mai mult.

Dar, cu toate acestea, vreau sa fiu optimist, stimati concetateni. In primul rand, pentru ca jumatate din societatea moldoveneasca s-a pronuntat univoc si categoric in favoarea partidului nostru, deci a Familiei mele. In al doilea rand, pentru ca sunt sigur de capacitatea tovarasilor mei de a introduce haos si a bloca activitatea parlamentului si viitorului guvern, pe care-l va conduce V. Filat. In al treilea rand, pentru ca vom face tot ce ne sta in puteri ca sa distrugem din interior Alianta care ameninta deschis interesele partidului nostru si ale Familiei mele. Si, in al patrulea rand, pentru ca in tara noastra exclusiv poporul hotaraste cum sa se dezvolte, incotro sa mearga, spre care scopuri si spre care inaltimi sa tinda. ?aranii si pensionarii moldoveni, care formeaza baza poporului nostru, trebuie paziti de influenta propagandei mincinoase a Aliantei si trebuie convinsi ca fara partidul nostru si Familia mea ei nu au viitor. Iata de ce trebuie sa stopam orice scenariu periculos de a reveni pe calea fauririi. Eu sunt optimist pentru ca Moldova a fost si trebuie sa ramana o tara comunista, iar aceasta inseamna ca tara noastra are viitor.

Stimati concetateni!

Eu parasesc functia de presedinte in perioada unei crize economice globale dintre cele mai grave. Inca cu doi ani in urma noi stiam ca ne asteapta o asemenea criza, dar, stiind ca alegerile vor fi castigate de Alianta, noi am lasat tara pe butuci, ca sa vedem cum vor iesi din situatie cand vor veni la guvernare. Iata de ce, intreaga echipa a adeptilor si tovarasilor mei, pe care am format-o pe parcursul tuturor acestor opt ani, trece, impreuna cu mine, in opozitie. Aceasta este cea mai buna utilizare a capacitatilor si posibilitatilor noastre intr-un moment atat de complicat pentru Patria noastra. Noi suntem satisfacuti ca lasam oponentilor nostri din Alianta un stat cu datorii uriase in fata societatii, fara o conceptie nationala de dezvoltare, elaborata pentru toate sferele si directiile – de la politica externa la cea sociala, de la ocrotirea sanatatii la stiinta. Noi lasam oponentilor nostri din Alianta haos si instabilitate la Nistru, neincrederea intregii societati in ziua de maine, dezbinare si vrajba interetnica. Sper din toata inima ca noua putere sa nu poata face fata acestei mosteniri pe care i-o lasam si sa nu poata porni pe calea de dezvoltare a tarii. Iata de ce, stimati compatrioti, noi nu plecam, ci ramanem cu Dumneavoastra. In alta calitate, dar noi ramanem, nu va lasam noi, comunistii, pe Dumneavoastra, pentru ca cine sa va apere interesele si drepturile Dumneavoastra, dar si pe ale noastre, adica ale partidului nostru si ale Familiei mele? Sunt convins ca numai noi, comunistii. Altfel, pur si simplu, nu poate fi.

Multumesc tuturor celor care pe parcursul acestor opt ani au muncit pentru noi, comunistii, si pentru Familia mea. Multumesc domnilor Ion Morei, Artur Resetnicov, Gheorghe Papuc, Iurie Rosca, Valeriu Gurbulea, Lenuta Burghila, Adela Railean si tuturor celor care doresc si pe viitor sa munceasca pentru noi ca sa facem si mai bogata Familia noastra. Iata de ce eu va zic la revedere, dar nu adio.

Toate cele bune! Pe curand!

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *