Actualitate

La Strada: Acţiunile în domeniul protecţiei copiilor victime se mimează

„Nu voi exagera spunând că de mai mult timp noi ca apărători ai drepturilor omului trăim un sentiment ambiguu când suntem puşi în situaţia să apărăm copilul nu doar de cei care i-au provocat răul abuzându-l, dar şi de autorităţile statului care utilizează pârghiile oficiale cu care au fost investite pentru a „rezolva” cazul, învinuind copilul de cele întâmplate”, a declarat Ana Revenco.

Aceasta a precizat că, în pofida faptului că s-au investiţi bani în politici şi implementarea unor mecanisme de protecţie a copiilor victime, acestea au rămas doar pe hârtie, iar acţiunile în acest domeniu se mimează.

„Prin ignorarea situaţiilor de risc în care se află copilul, simularea intervenţiilor şi prin transpunerea responsabilităţii de cele întâmplate pe seama copiilor, aceştia sunt lăsaţi de fapt să facă faţă de unii singuri abuzurilor pe care le trăiesc în fiecare zi. Astfel de abordări din partea specialiştilor şi a instituţiilor care au mandat expres în protecţia copilului nu au loc izolat. Se întâmplă tot mai des şi cu consecinţe tot mai grave pentru copii, iar un astfel de tablou al sistemului de protecţie a copilului denotă de fapt o abordare sistemică absolut greşită, nici pe departe centrată pe interesul superior al copilului”, a menţionat Ana Revenco.

Directoarea Centrului Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” a mai spus că statul trebuie să fie apărătorul copilului, aşa cum prevede Constituţia, dar nu să blameze copiii victime, iar cazurile pe care le instrumentează avocaţii La Strada confirmă această atitudine inacceptabilă în domeniul protecţiei copilului în sensul larg al cuvântului, în familie, în şcoală şi în instanţa de judecată.

Avocaţii La Strada instrumentează 150 de cazuri de violenţă şi exploatare sexuală în adresa minorilor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *