Ultima oră

La TVM se schimba Consiliul de Observatori

Jurnalistele Viorica-Cucereanu Bogatu, Raisa Hadei-Lozinschi si Viorica Prodan-Mesina, politologa Aurelia Peru-Balan, juristul Eugeniu Rabca si regizorul Vitalie ?apes sunt noii membri ai Consiliului de Observatori (CO) al IPNA Compania „Teleradio-Moldova”. Acestia au fost confirmati, ieri, de catre majoritatea parlamentara si isi vor exercita atributiile timp de patru ani.

Potrivit Corinei Fusu, presedinta Comisiei parlamentare de profil, respectivele candidaturi au fost prezentate de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), in urma concursurilor organizate pe 7 octombrie si, respectiv, 6 noiembrie 2009. Desi persoanele propuse pentru functia de membru al CO sunt cunoscute in societate, fractiunea PCRM nu a votat pentru ele. Mai mult, in opinia deputatului Grigore Petrenco, „prin aceasta decizie se incalca Codul Audiovizualului si, totodata, se incearca supunerea politica a CO.

Oricum, il felicitam pe dl V. Filat ca si-a mai subordonat inca un activ in proprietatea lui privata”. Deputatul liberal-democrat a raspuns, in replica: „Dupa ce s-a discutat mult despre ilegalitatile comise de PCRM, trebuie sa ajungem sa tragem si la raspundere acest partid”. In acelasi timp, deputatul AMN, Leonid Bujor, a mentionat ca „de fapt, astazi (ieri – n.n.) are loc devoroninizarea si decomunizarea TRM”. I-am intrebat pe noii membri ai CO care vor fi prioritatile lor in functiile pe care le vor ocupa.

Eugen Rabca

Pentru urmatoarele luni imi propun sa ma ocup de anumite mecanisme ce urmeaza sa fie implementate, astfel incat CO sa devina un organ de conducere functional. Vreau sa insist asupra mecanismelor concrete de implementare a prevederilor Codului Audiovizualului (CA). Si ma refer la articolul 7 din CA, care prevede obligatia respectarii de catre orice radiodifuzor, inclusiv cel public, a echilibrului social-politic.

Aurelia Peru-Balan

Desigur ca avem obiectii foarte mari. La prima sedinta o sa va comunicam mai multe. Nu venim sa impartim angajatii Companiei in „ai nostri” si „straini”. Dimpotriva, o sa ajutam Compania sa iasa din aceasta criza de imagine si de credibilitate in care se afla astazi. O sa asiguram o traditie frumoasa pentru audiovizualul public – informarea echidistanta si veridicitatea informatiei. Venim sa facem bine.

Viorica Cucereanu-Bogatu

IPNA este, din pacate, o institutie compromisa. Stim ca timp de opt ani a servit interesele fostului partid de guvernamant. Acum vom incerca sa rasturnam situatia. Societatea isi merita o televiziune publica libera.
Nu ne cereti in clipa asta solutii. Eu intotdeauna am zis ca nu este nevoie de bani ca sa asiguri libertatea intr-o institutie mass-media. Este nevoie de oameni liberi, profesionisti.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *