Ultima oră

Lantul tlhariilor comuniste

Mostenirea pe care a preluat-o actuala guvernare este una de trista amintire: mai multe intreprinderi de stat se afla in prag de faliment. Printre acestea se numara „Moldresurse”, Combinatul National viti-vinicol, SA „Aroma”, Combinatul de produse alimentare din Balti.

Din cauza proastei gestionari, aceste unitati economice au inregistrat datorii de zeci si chiar sute de milioane de lei. O declaratie in acest sens a facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc. Potrivit lui, datoriile debitoare ale IS „Moldresurse” constituie 96 mln. lei.

Intreprinderea a contractat un credit de 2,5 mln. dolari pentru procurarea motorinei, insa aceasta n-a mai ajuns la „Moldresurse”. „Vom aplica planul de restructurare a intreprinderii. Va urma o activitate intensa ca sa recuperam datoriile debitoare si sa se poata plati datoriile creditorilor”, a spus ministrul Cosarciuc. Potrivit ministrului, pentru Combinatul viti-vinicol „National-Vin” a fost elaborat un proiect de lege care prevede ca datoria sa fie convertita in actiuni.

La Combinatul de produse alimentare din Balti situatia e mult mai proasta, deoarece bancile insista deja ca asupra activelor sa fie pus sechestru. Valeriu Cosarciuc a atras atentia asupra unui sir de incalcari comise de catre fosta conducere a SA „Aroma”. Intreprinderea a procurat materie prima cu 6,5 lei per litru, in timp ce pretul real al acesteia era de 3,5 lei. Ministrul a declarat ca multe dintre aceste intreprinderi se afla in vizorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, iar unor fosti directori si manageri le-au fost intentate dosare penale.

El a lasat sa se inteleaga ca, din pacate, este trasa la raspundere doar persoana care a semnat contractul, nu si cei care au luat decizia de a contracta un credit sau altul. E vorba de fostii demnitari comunisti care s-au imbogatit peste noapte, luand focul cu mainile altor persoane. „Aroma nu a fost gestionata de manageri, ci de cineva din afara. Venea, de exemplu, cineva de la presedintie si indica ce vagoane cu divinuri si unde trebuie sa plece", a detaliat Cosarciuc.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *