Actualitate

Lasa-i sa ma dea in judecata!

?aranii din s. Burlacu, r-l Cahul, se declara indignati de aparitia in presa comunista a adresarii unor agenti economici gagauzi catre alegatori, prin care acestia sunt indemnati sa voteze PCRM. Pe de o parte, in adresare se afirma ca comunistii lucreaza in interesele societatii, iar, pe de alta parte, unul dintre semnatari, Serghei Stoianoglo, directorul fabricii de vinuri „Burlacu-Vin” din Comrat, refuza de doi ani sa le plateasca taranilor 652 mii 434 lei pentru tonele de struguri procurate din acest sat.

O parte din tarani au solicitat Procuraturii Cahul sa li se faca dreptate, iar altii au apelat in judecata, insa reprezentantii „Burlacu-Vin” nu s-au prezentat la nicio sedinta a instantei. Potrivit lui Ion Berdila, profesor la Liceul „Nicolae Iorga” din localitate, de un an si jumatate Serghei Stoianoglo ii promite ca-si va achita datoria in cateva zile, iar din ianuarie nu mai raspunde la telefon. „Abia dupa ce a aparut adresarea in favoarea PCRM, am inteles ce legaturi are Stoianoglo”, a adaugat Berdila. Un alt burlacean, Vasile Nichiforeac, sustine ca directorul fabricii l-a asigurat ca degeaba asteapta sa i se plateasca. „Mi-a spus ca are relatii cu oameni de la conducere, ca putem sa-l dam in judecata, ca oricum vom pierde, iar banii pentru poama nu-i vom vedea oricum”, a remarcat Nichiforeac.

Primarul de Burlacu, Mihai Munteanu, ne-a spus ca, anterior, taranii au batut drumurile un an de zile doar ca sa obtina de la „Burlacu-Vin” facturile pentru struguri, initial fabrica inscriindu-le doar numele intr-un carnet. „Din poama noastra, fabrica a facut vin necalitativ, pe care l-a dat intreprinderii „Aroma”, care, la randul sau, nu-si achita datoria. „Burlacu-Vin” nu mai lucreaza de o luna, angajatii n-au primit salarii de zece luni”, mentioneaza edilul. Solicitat de noi, Serghei Stoianoglo a recunoscut ca e adept al PCRM, dar a infirmat spusele taranilor, asigurandu-ne ca le va plati banii dupa ce „Aroma” ii va achita restantele. „Lasa-i sa ma dea in judecata – eu intotdeauna imi intorc toate datoriile”, a mentionat directorul. „Burlacu-Vin” mai datoreaza 29 mii 400 lei taranilor din comuna Albota de Jos, r-l Taraclia, si 3,5 milioane de lei bugetului UTA „Gagauz-Yeri”. Baskanul Mihail Formuzal sustine ca a cerut de multe ori premierului Greceanai sa ia atitudine fata de aceasta situatie, insa nu a primit vreun raspuns.

Serghei Stoianoglo este varul ex-viceprocurorului general Alexandru Stoianoglo. Printre semnatarii adresarii pro-comuniste, care a nemultumit taranii, se numara si Fiodor Leiciu, fratele procurorului autonomiei gagauze, care, potrivit baskanului, s-a eschivat timp de noua ani sa plateasca pentru arendarea a doua lacuri, precum si Costantin Sibov, care a cumparat, pe vremea lui Tabunscik, fabrica de covoare din Comrat la pretul derizoriu de 100 mii USD. „Sibov a deschis deja la primul etaj un supermarket, desi nu avea dreptul sa reprofileze intreprinderea timp de cinci ani”, precizeaza Formuzal.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *