Ultima oră

Lavrov: ”Assad nu ne este aliat, între altele”

Cu toate acestea, la mijlocul lunii aprilie, parlamentarul britanic David Davis, care efectuase o vizită la Damasc, unde s-a întâlnit cu Bashar al-Assad, declarase pentru The Independent (ziar britanic detinut de un oligarh rus) că președintele rus Vladimir Putin i-ar fi dat asigurări acestuia că Rusia nu va lăsa ca guvernul sirian să fie învins în războiul civil cu opoziția, scrie newsru.com.

El a spus că l-a întrebat pe Al-Assad de ce Putin a dat ordin atunci să fie retrasă cea mai mare parte a contingentului de militari ruși din Siria? Președintele sirian ar fi răspuns că Rusia fusese criticată pentru obstrucționarea negocierilor de pace intersiriene. Și apoi, ca din întâmplare, ar fi adăugat: ”Putin a promis că nu mă va lăsa să pierd”.

Trebuie precizat ca sprijinul in combaterea terorismului acordat de Rusia lui Assad, despre care vorbeste Lavrov, se refera in principal la lupta cu gruparile opozitiei, mai ales cele non-jihadiste. O dovada in acest sens fiind faptul ca, desi razboiul imporiva islamistilor ISIS sau al-Qaeda nu l-a anulat nimeni în Siria, Moscova a motivat asa-zisa retragere partiala de trupe din Siria de armistitiul semnat cu opozitia moderata. Din contra, in acordul de incetare a focului se preciza clar ca acesta nu se aplica gruparilor jihadiste. Multi analisti s-au intrebat atunci, daca Rusia nu a bombardat opozitia moderata din Siria, atunci impotriva cui erau executate cele 100 de raiduri pe zi in Siria? Împotriva ISIS? Se pare ca nu, pentru ca armistitiul s-a facut cu opozitia moderata, nu cu ISIS.

Acum, Lavrov afirma ca Rusia va sprijini orice decizie va fi luată de părțile siriene, adăugând că ”beligeranții trebuie singuri să se pună de acord, în baza cadrului stabilit de Consiliul de Securitate al ONU și a experienței coexistenței diferitelor grupări etnice, politice și religioase în Siria”.

LavrovMinistrul rus a mai vorbit despre importanta respectarii încetarii focului, amintind în acest context de armistițiul intrat în vigoare încă din 27 februarie în unele zone ale Siriei. Retorica sa seamana izbitor cu cea dedicata razboiului din Ucraina si unde Rusia, care are control direct si nemijlocit asupra asa-zisilor rebeli, nu reuseste (sau nu vrea) sa respecte armistitiul.

După retragerea parțială a trupelor ruse din Siria, mass-media internaționale au informat că Rusia și SUA ar fi convenit cu privire la demisia lui Al-Assad și mutarea sa într-o terță țară, scrie newsru.com.

Kremlinul a dezmințit însă și aceste informații.
 
Sursa: Paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *