Ultima oră

Lavrov: Rusia nu se va lăsa EXCLUSĂ din Consiliul Europei, va pleca SINGURĂ

„Dacă vor să excludă Rusia din Consiliul Europei, nu le vom oferi această bucurie, vom pleca de acolo”, a declarat Lavrov, referindu-se la oponenții care ar putea insista să suspende participarea Rusiei la organele statutare ale organizației din cauza neplatii contributiilor obligatorii.

Lavrov a mai spus că Federația Rusă îi va considera ilegali pe toți reprezentanții Consiliului Europei care vor fi aleși fără participarea delegației ruse. Este vorba, în special, de alegerea secretarului general al CE, care va avea loc în iunie 2019.

Lavrov a mai spus că Rusia va încerca să blocheze posibilitatea de a impune sancțiuni prin intermediul Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

„Vom propune ca Comitetul Miniștrilor CE să adopte o decizie care să confirme permanența acestei dispoziții statutare (privind drepturile egale a tuturor delegațiilor – n.r.). Dacă această decizie va fi blocată, va fi un pas al acelora care în zelul lor rusofob vor pur si simplu să îngroape CE”, a spus el.

La rândul sau, Dmitri Kuleba, reprezentantul Ucrainei în Consiliul Europei a declarat ca tezele lansate de Serghei Lavrov nu sunt altceva decât noi povești de groza scrie la MAE rus.

„O noua manipulare proastă din partea Rusiei și…plictisitoare pana la nu se poate. Pentru neplata contribuțiilor la bugetul CE nu este exlus nimeni (doar suspendat – n.r.). Trebuiau sa-i excluda din CE în 2014, pentru agresiunea împotriva Ucrainei. Însă, Comitetul Miniștrilor nu a avut nici puterea, nici inspirația. Nici acum nu o va face”- a spus Kuleba.

Potrivit reprezentantului ucrainean, o altă teză discutabila a lui Lavrov este cea privind nerecunoașterea legitimității reprezentanților Consiliului Europei, daca acestia sunt aleși fără participarea delegației ruse.

„Jagland a fost reales în 2014 fără Federația Rusă, însă Moscova îl recunoaște și chiar foarte mult. Și pe comisarul pentru drepturile omului, care a fost ales în PACE fără Federația Rusă, de asemenea îl recunoaște. Toate aceste sunt povești de groază. Dar sa nu va indoiti ca vor fi pretextul ideal pentru a declanșa panică și isterie din partea sustinatorilor Rusiei”, – a spus Kuleba.

La 9 octombrie, APCE urma să dezbata problema ridicării partiale a sancțiunilor impuse impotriva Federației Ruse. De peste un an Moscova nu a plătit cotizatiile sale la bugetul CE și șantajează Strasbourgul, amenintandu-l ca își va încheia activitatea sa în cadrul organizației. Deputații au fost rugați să o ia pe calea „iertarii” – și să închidă ochii față de încălcările Rusiei, să uite de sancțiunile împotriva deputaților ruși.

Cu toate acestea, APCE nu a găsit suficiente voturi în cadrul reuniunii pentru a modifica regulile în favoarea Rusiei și a amânat decizia pentru anul următor.

Ulterior, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a declarat că, dacă Rusia nu va relua plățile în bugetul Consiliului Europei în 2019, participarea sa la organele statutare va fi încetată. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *