Ultima oră

Le Monde – Ofensivă Chinei în Europa Centrală şi de Est face parte dintr-o strategie mai amplă de cucerire a pieţelor europene

Mirel Bran din București a publicat un articol în cotidianul francez Le Monde:

Europa centrala si de est se lasa sedusa de dragonul chinez din ratiuni care scapa vechilor capitale europene. Europa de vest, care a servit drept model democratic si economic noii Europe, si-a pierdut stralucirea.

In urma cu 2.500 de ani, generalul Sun Tzu, autorul Artei razboiului, definea in cateva cuvinte filosofia chineza a luptei: "Arta razboiului este infrangerea dusmanului fara lupta". Premierul Li Keqiang pare sa fi invatat lectia.

In fruntea guvernului din martie 2013, s-a deplasat la Bucuresti in noiembrie pentru a participa la summitul China – Europa centrala si de est. A fost insotit de circa 200 de directori de mari intreprinderi. "Romania se deschide spre Est, China avanseaza spre Vest, avem interese comune", a spus acesta, in fata Parlamentului roman.

El Dorado-ul chinez

Dupa ce a inundat Africa cu miliarde de dolari, chinezii debarca in Europa de Est, cu promisiunea El Dorado-ului. 16 premieri din tarile fostului bloc comunist – Polonia, Ungaria, Cehia, tarile balcanice si baltice – au venit la Bucuresti pentru a intalni noii cavaleri economici.

Deplasarea a meritat efortul, premierul chinez anuntand ca Beijingul este gata sa deschida o linie de credit de 10 miliarde de euro pentru Europa de Est. Romania, care a cunoscut o crestere economica de 2,7% in 2013, spera sa atraga peste jumatate. "Fondurile europene nu pot finanta toate proiectele de infrastructura de care avem nevoie", spunea ministrul roman al Transporturilor, Ramona Manescu. "Trebuie sa gasim surse alternative de finantare".

Romanii au venit la masa negocierilor cu proiecte in energia nucleara, informatica, agricultura si un tren de mare viteza care ar trebui sa traverseze tara. Grupul chinez China General Nuclear Power Corporation (CGN) vrea sa investeasca 4 miliarde de euro in doua noi reactoare nucleare, in colaborare cu canadienii de la SNC-Lavalin, un proiect pe care GDF Suez si cehii de la CEZ l-au abandonat in 2011. Grupul Huawei, care a angajat deja 600 de programatori romani, a anuntat intentia de a angaja pana la 1.000 de oameni in filiala din Romania pana la finele anului.

O strategie de cucerire mai ampla

In plus, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, 500.000 de vaci si 5 milioane de oi din Romania vor fi exportate spre China. Asta pe fondul achizitionarii, in mai 2013, a gigantului american al carnii Smithfield Foods – care detine o mare ferma la Timisoara – de catre compania chineza Shuanghui International.

Cu toate acestea, ofensiva chineza din Europa centrala si de est
face parte dintr-o strategie mai ampla de cucerire a pietelor Uniunii Europene. Bruxelles a cerut celor 28 de tari membre ale UE sa nu semneze acorduri bilaterale cu China care sa depaseasca limitele definite de executivul european.

Comisia Europeana negociaza in prezent cu Beijingul un acord privind investitiile, dar Bruxellesul pare sa aiba dificultati in a convinge China ca nu poate avea si cutitul, si painea.

Beijingul vrea sa profite de slabiciunile Uniunii pentru a avansa spre Vest. Summitul organizat la Bucuresti are toate aspectele unei operatiuni divide et impera aplicata de China unei Europe slabite de criza economica si financiara.

Intr-o Europa cu doua viteze, unde tarile fostului bloc comunist par niste rude sarace in fata unei foarte bogate Europe de Vest, chinezii au gasit un teren propice pentru a-si investi miliardele si pentru a promite un viitor mai bun. "Romania are nevoie de infrastructuri moderne si noi avem in China tehnologii de mare calitate la preturi mici", a spus Li Keqiang, la Bucuresti, afirmand ca formula "Made in China" este cunoscuta pe intreaga planeta.

Batrana Europa si-a pierdut stralucirea

Dar, dincolo de necesitatile de investitii, Europa centrala si de est se lasa sedusa de dragonul chinez din ratiuni care scapa vechilor capitale europene. Europa de vest, care a servit drept model democratic si economic noii Europe, si-a pierdut stralucirea.

Absenta unei politici comune in ceea ce priveste chestiunile strategice precum energia si apararea, slaba capacitate de a gestiona criza financiara si accentele xenofobe care contamineaza multe tari occidentale au facut sa dispara farmecul Vestului.

La Londra, premierul David Cameron cere restrangerea dreptului la libera circulatie pentru a lupta impotriva "turismului social". La Paris, "roman" a devenit sinonim cu "hot" in unele discursuri politice.

La Paris, la Londra si in alte capitale din Vest, se uita ca tinerii din Europa centrala si de est conectati la internet si la retelele sociale considera ca au acelasi drept la prosperitate ca toti ceilalti.

Tanar generatie din Est traieste in prezent momentul dezamagirii in fata unei Batrene Europe care pare sa plece urechea la cantecele xenofobiei. China a inteles si Li Keqiang intentioneaza sa-si infranga dusmanul fara lupta. "Pentru a invinge, avem nevoie de o corabie mare si de un vant bun. Noi avem corabia si vantul, ramane doar sa strapungem valurile", spunea el, la Bucuresti.

Premierul chinez are gustul pentru metofore. Si simtul afacerilor, concluzioneaza corespondentul Le Monde.
 
Sursa: euractiv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *