Actualitate

Le Monde: Succesul candidatului pro-rus în alegerile din Moldova sună ca un tunet pe cerul Europei

Igor Dodon a profitat de greşelile partidelor pro-europene, aflate la putere încă din 2009. El vede în Putin un model, vrea „să readucă ordinea în ţara sa şi să apere valorile tradiţionale”, le-a declarat jurnaliştilor cotidianului francez Le Monde, cu puţin timp înainte de închiderea urnelor.

Rivala sa, Maia Sandu, fost ministru al economiei, care şi-a început cariera susţinând apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, a obţinut doar 37,9%.

Alegerile prezidenţiale din Moldova se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin, titrează USA TODAY.

„Moldova se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin” tirajează Reuters. „Rezultatele preliminare au aratat că un candidat socialist pro-rus nu a reuşit să-şi atragă un sprijin suficient pentru a obţine victoria din primul tur. Igor Dodon, care vrea să deturneze cursul european al Moldovei, a obţinut 48,5 la sută din voturi, iar principalul său contracandidat pro-european, Maia Sandu, a acumulat 8,2 la sută”, notează Reuters.

Cotidianul The New York Times relevă că Maia Sandu este opţiunea preferată pentru cei care doresc ca Republica Moldova să adere la UE. „Valentina Creţu, o femeie de afaceri de 41 de ani spune că a votat pentru Maia Sandu, deoarece a promis să lupte împotriva corupţiei şi să apropie ţara de UE. „Fără a UE, Moldova nu poate scăpa de sărăcie şi corupţie", a spus ea, potrivit cotidianului din SUA.

De cealaltă parte, Igor Dodon a promis federalizarea Moldovei pentru a include regiunea de est separatistă Transnistria, care primeşte sprijin militar şi economic din Rusia, comentează The New York Times.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *