Actualitate

Legea privind plata pentru poluarea mediului, publicată în Monitorul Oficial

În scopul stimulării implementării tehnologiilor non-poluante, realizării altor măsuri care ar micșora volumul emisiilor (deversărilor) de poluanți în mediu și ar diminua formarea deșeurilor de producție și a deșeurilor de ambalaje, au fost stabilite taxe pentru persoanele care produc și/sau, importă ambalaj confecționat din materiale plastice, polietilenă, aluminiu ș.a., precum și diferențierea acestora în funcție de gradul de poluare.

Pentru ambalajul primar din materiale plastice se va achita de la 0,18 lei până la 1,50 lei pentru o bucată în funcție de greutatea produsului. Pentru ambalajul primar compozit care conține produse de la 0,1 până la 1,8 litri și 0,1 kg până la 1,8 kg inclusiv, se va achita de la 0,30 lei până la 2 lei. Pentru ambalajul primar din aluminiu se va achita de la 0,15 până la 0,56 lei pentru o bucată, în funcție de volum și greutate.

Pentru lacuri, substanțe colorante și vopsele taxa pentru poluarea mediului va constitui de la 1,5% până la 3% din preț, iar pentru agenți organici de suprafață, preparate pentru spălat și curățat, preparate lubrefiante – 1%.

Cei care declară și achită taxa respectivă se scutesc de aplicarea amenzilor și penalităților conform Codului fiscal pentru aceste sume. Pentru a nu discrimina contribuabili cărora li s-au aplicat deja amenzi și penalități pentru perioada de gestiune 2017, în raport cu cei care vor fi scutiți de acestea, se propune ca majorările de întârziere și amenzile aplicate pentru 2017 să fie anulate.

În contextul în care proiectul a fost aprobat de plenul Parlamentului abia pe 22 decembrie, s-a decis extinderea termenului de declarare și plată a taxelor pentru perioada de gestiune 2017 de la 31 decembrie la 25 februarie 2018.

Încasarea taxei pentru poluarea mediului a adus, de la începutul anului 2017, în Bugetul Public Național 17 milioane de lei. Din această sumă, 12 milioane de lei alcătuiesc taxa pentru mărfurile care în procesul utilizării cauzează poluarea mediului și 5 milioane lei sunt plăți pentru emisiile, deversările de poluanți și depozitarea deșeurilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *