Politică

Legislativul gagauz a votat limba moldoveneasca

Ana Haralamenko, presedintele Adunarii, a cerut insistent deputatilor sa voteze contra limbii romane
Adunarea Populara a autonomiei gagauze a adoptat, luni, declaratia prin care solicita conducerii RM sa modifice in scolile gagauze denumirea cursurilor de Limba si literatura romana si de Istorie a Romanilor in Limba si literatura moldoveneasca si Istorie a Moldovei.

Ana Harlamenko, presedinta Adunarii, a cerut insistent deputatilor sa voteze pentru aceasta declaratie, chiar daca anterior baskanul M. Formuzal i-a indemnat pe acestia, printr-o declaratie, sa se abtina de la asemenea actiuni, condiserandu-le drept o comanda a guvernarii comuniste, care ar putea conduce la un conflict interetnic. Un singur deputat, Victor Neagu, din partidul „Edinaia Gagauzia”, a protestat vehement contra acestei propuneri, declarand ca moldovenii vorbesc limba romana, iar implicarea poporului gagauz in problemele identitatii etniei majoriare din RM poate fi tratata ca o provocare. Cand declaratia a fost pusa la vot, cu Neagu s-au solidarizat inca doi deputati din „Edinaia Gagauzia” – Ivan Formuzal si Iuri Buiuc.
Mentionam ca declaratia adoptata se deosebeste de proiectul din saptamana trecuta, despre care TIMPUL a scris vineri, dar contine acelasi mesaj. Din text a fost exclusa orice trimitere la evenimentele din 7 aprilie, despre care, in primul proiect, se spunea ca ar fi demonstrat cat de agresivi pot fi tinerii care invata limba si literatura romana, si Istoria Romanilor. Solicitati de noi, chiar si unii deputati care au votat „pentru” s-au aratat convinsi ca respectiva declaratie a fost facuta in urma unor indicatii ale Puterii comuniste. Ei au remarcat ca declaratia baskanului nici nu a fost pusa in discutie in cadrul sedintei si ca Ana Harlamenko si-a exprimat nemultumirea fata de toate mass-media care nu sustin aceasta initiativa.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *