Actualitate

Leova este raionul cu cele mai multe instituţii publice încălzite cu biomasă

Acordul de Parteneriat Public-Privat a fost semnat de către Consiliul Raional Leova şi Compania Green-Farm SRL, selectată câştigătoare în urma tenderului organizat de autoritatea locală. „Vom fi primul raion din Republica Moldova ce va crea un serviciu de parteneriat public privat dintre consiliu raional şi un agent economic, dezvoltând infrastructura termoenergetică din surse de biomasă şi creând servicii integrate de gestionare a acesteia”, a declarat Eufrosinia Grețu, președintele raionului Leova.

Compania Green-Farm va instala în acest an centrale moderne de ardere a peletelor în 19 instituţii publice din raionul Leova, investiţia cifrându-se la circa 500.000 de euro. Astfel, raionul Leova va deveni lider în numărul de instituţii publice încălzite cu energie din biomasă cu un total 25 de şcoli, grădiniţe, centre comunitare, inclusiv cele instalate din fondurile Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” şi a altor parteneri.

Compania va gestiona livrarea agentului termic din biomasă şi buna funcţionare a centralelor termice pe bioenergie în cele 19 instituţii publice racordate la sisteme cu încălzire din biomasă din fondurile noastre, precum şi a celor 6 existente deja în raion. „Vom angaja şi plăti salariile operatorilor acestor centrale termice, precum şi le vom livra biocombustibil pe toată durata sezonului de încălzire. Compania noastră produce biocombustibil sub formă de brichete şi pelete, are experienţa instalării sistemelor de încălzire pe biomasă, în 2013 construind centrale termice pe biomasă în 35 de instituţii sociale. În cadrul acordului de Parteneriat Public Privat vom produce anual circa 6.000 – 9.000 Gcal de energie pe an, livrată la costuri atractive”, a declarat Valeriu Pleşca, director Green-Farm.

Centralele termice din cele 25 de instituţii se vor afla în gestiunea agentului economic pe o perioadă de 11 ani, timp în care autorităţile locale vor plăti 997 lei pentru fiecare Gcal de energie din biomasă produsă. Ulterior, centralele termice vor deveni proprietate a Consiliului raional Leova.

Parteneriatul Public-Privat a fost lansat la iniţiativa Proiectului Energie și Biomasă. Parteneriatul Public-Privat a fost lansat la iniţiativa Proiectului Energie și Biomasă. "Unul din obiectivele cheie ale Proiectului Energie şi Biomasă este crearea unei pieţe durabile în sectorul de biomasă. Parteneriatul Public-Privat în serviciile de încălzire pe bază de biomasă poate fi un model eficient ce oferă siguranţa, calitatea şi durabilitatea noului sistem de încălzire în raionul Leova”, a declarat Alexandre Darras, Attaché -Manager de proiecte în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene.

Modelul pilotat în Leova reprezintă primul serviciu de livrare a energiei termice din biomasă în Republica Moldova. Raionul Leova a fost selectat să piloteze un asemenea model de Parteneriat Public Privat în urma unui tender public la care au participat 12 raioane cu 15 propuneri de proiecte. „Modelul de parteneriat public privat îmbină armonios stimularea dezvoltării sectorului privat în prestarea serviciilor energetice cu răspunsul la necesităţile instituţiilor beneficiare: de a avea confort termic sporit şi siguranţa livrării agentului termic. Cooperarea între autoritățile publice și cele private este un catalizator al schimbării și dezvoltării economice, aceasta creând oportunități, servicii mai bune și standarde de viață mai înalte”, susţine Valeria Ieşeanu, coordonator de programe în cadrul PNUD Moldova.

Toată informaţia despre proiect este accesibilă pe www.biomasa.md. Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln Euro) și PNUD Moldova (560,000 Euro).

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *