Eveniment

Liberalii au comemorat ziua ocupaţiei sovietice

Declaraţia a fost făcută de Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, care a venit împreună cu membrii şi susţinătorii formaţiunii să depună flori în semn de doliu la piatra comemorativă din Piaţa Marii Adunări Naţionale, transmite IPN.

„Întotdeauna cei care ocupă spun că e eliberare, n-au cum altfel să-şi argumenteze ocupaţia. Eu prin decretul semnat în 2010 (când Ghimpu era preşedinte interimar n.r.) am consemnat că a fost ocupaţie şi nu eliberare. Decretul a fost semnat în baza unui studiu al istoricilor care au demonstrat că a fost ocupaţie. Adevărul nu-l poţi ascunde, 28 iunie e zi neagră, ziua tragediei, poporul român a fost rupt şi a ajuns să trăiască în 3 state. Pe când alte naţiuni au un singur stat, o singură lege şi se bucură de unitatea lor”, a spus Mihai Ghimpu.

Politicianul a adăugat că din cauza ocupaţiei ruseşti acum nu ne cunoaştem limba, tradiţiile şi portul, iar cel mai grav a fost că poporul a trecut prin umilinţă. „O dovadă în plus a politicii de rusificare a fost că în Chişinău exista o stradă Purcel, iar ei au transformat-o în Purcenskaia”, a exemplificat Mihai Ghimpu.

Pe de altă parte, tot astăzi, 28 iunie, Partidul Politic „Casa noastră – Moldova” a depus flori la monumentul lui Pavel Tkacenko cu ocazia „aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de ocupaţia românească”.

Pe 28 iunie 1940, România a primit un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru şi din partea nordică a regiunii Bucovina. În cazul în care retragerea nu s-ar fi făcut în termenul impus de 4 zile, România era ameninţată cu războiul. Din cauza presiunilor, administraţia şi armata s-au retras pentru a evita războiul. Aceste evenimente s-au petrecut în context geopolitic mai larg, în care prin Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică îşi împărţiseră în mod secret sfere de influenţă teritorială în Europa Răsăriteană, după care tot în 1939 a început cel de-al doilea război mondial, prin care ocuparea Poloniei de către Germania şi Uniunea Sovietică.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *