Politică

Liberalii rămân la guvernare

Liderul liberal îşi explică decizia de a rămâne în coaliţie, în ciuda unei aşteptări generale că o va părăsi drept urmare a reţinerii, sub suspiciunea de corupţie, a mai multor demnitari de prim rang din Guvern şi de la Primăria capitalei ajunşi în funcţie pe linia politică a PL, prin faptul că nu s-a decis încă cum să reacţioneze. Pe unul din cei reţinuţi, ministrul transporturilor Iurie Chirinciuc, Ghimpu l-a apărat astăzi, spunând că e nevinovat şi a fost arestat pentru a fi el denigrat. Coaliţia a fost părăsită totuşi de un deputat liberal, care a spus că nu poate rămâne la guvernare cu democraţii care vor să distrugă Partidul Liberal. 

Lilian Carp este deputatul liberal care pare mai „lămurit” decât şeful său de partid asupra a ceea ce i se întâmplă formaţiunii sale. Înainte de a ajunge în legislativ, acest deputat l-a consiliat pe primarul liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Astăzi, Lilian Carp a anunţat părăsirea coaliţiei majoritare.

Motivul pe care l-a invocat e că nu poate să rămână într-o coaliţie cu cei care vor să-i distrugă formaţiunea. I-a avut în vedere pe democraţi. Scopul ar fi substituirea liberalilor cu alte partide de pe acelaşi eşichier politic:

„Este mai simplu să lucrezi cu Leancă, care este şantajabil pentru că a admis devalizarea BEM, cu Dodon, care este şantajabil prin creditele pe care le-a luat de la BEM prin interpuşi.”

De ce ar avea nevoie democraţii de această substituţie, a încercat să sugereze un alt liberal, ministrul transporturilor, Iurie Chirinciuc. Cu o zi mai devreme, în momentul în care era reţinut de ofiţerii CNA într-un dosar de corupţie, acesta a spus că ţinta democraţilor ar fi votul liberalilor pentru sistemul electoral uninominal.

Lilian Carp s-a arătat convins că partenerii democraţi din coaliţie ai liberalilor se folosesc de CNA pentru a scăpa de partidul său şi a spus că a intuit acest deznodământ de la bun început, atunci când liberalii au intrat în coaliţie cu democraţii.

Mihai Ghimpu a reacţionat, spunând că Lilian Carp s-ar fi grăbit părăsind coaliţia. Câteva fraze pe care le-a scăpat printre argumentele cu care a încercat să-l apere pe ministrul său de la transporturi fac dovada faptului că îi dă dreptate totuşi lui Carp:

„Îmi pare rău că din cauza mea, că am o anumită poziţie, suferă colegii mei. Scopul a fost denigrarea mea şi a PL: că, vezi Doamne, uitaţi-vă cum Ghimpu fură din fonduri europene. Iată ce înseamnă să iei o decizie să scapi Moldova de ciuma roşie şi să accepţi să mergi în coaliţie cu oricine. Îţi iese pe nas şi pe gât.”

În mediul analiştilor, ezitarea lui Mihai Ghimpu de a-şi părăsi partenerii democraţi din coaliţie este explicată prin faptul că ar mai spera să ajungă la o înţelegere cu Vlad Plahotniuc. Presa a speculat că joi seara, când s-au întrunit pentru consultări în biroul partidului, liberalii l-au avut ca oaspete şi pe liderul democrat Plahotniuc, informaţie neconfirmată însă de Ghimpu.

Comentariile analiştilor mai arată că majoritatea lor văd o legătură clară între arestările din ultima vreme și preconizata modificare a sistemului electoral. Unii dintre ei admit că prin faptul că exercită presiuni asupra liberalilor, democraţii ar demonstra că nu ar avea numărul necesar de voturi pentru promovarea sistemului uninominal nedorit de Ghimpu, sau că voturile necesare provin de la socialiști, dar Plahotniuc n-ar dori deocamdată, din rațiuni tactice, să rupă fracțiunea acestora.

Felul cum au votat astăzi fracţiunile parlamentare în timpul şedinţei legislativului pentru anumite proiecte de lege sugerează că lucrurile nu au fost deocamdată tranşate între liberali şi democraţi. Asta pentru că în timp ce moţiune simplă iniţiată de socialişti împotriva ministrei liberale de la educaţie, Corina Fusu, a fost respinsă, inclusiv cu votul consolidat al PL şi PD, o altă modificare ce avantajează formaţiunea condusă de Iurie Leancă a fost promovată cu votul democraţilor, în ciuda opoziţiei liberale. Prin această modificare de regulament, grupul popular europenilor ce s-a pricopsit recent cu nouă deputaţi, căpătă aceleaşi drepturi cu cele ale unei fracţiuni parlamentare, semn clar pentru analişti că alternativa pentru liberali la guvernarea democrată este ca şi pregătită.

europalibera.org


Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *