Fotbal

LIGA CAMPIONILOR: sinteza meciurilor de miercuri

Grupa E

Bayern Munchen (Germania) – AS Roma (Italia) 2-0
CFR CLUJ (România) – Basel (Elveţia) 2-1

Pe „Allianz-Arena” din Munchen s-au confruntat favoritele grupei E – Bayern şi Roma. „Lupii” italieni, absolut previzibil, au ales tactica de deplasare a construcţiei jocului, acţionând din apărare cu miza pe contraatacuri răzleţe. Şi acest stil de joc se putea solda cu succes, dacă nemţii nu l-ar fi avut între buturi pe portarul Hans-Jorg Butt, care în câteva rânduri şi-a salvat echipa în situaţii clare de gol. Eroismul lui Butt a impulsionat încredere şi celorlalţi discipoli ai lui Louis van Gaal, şi ei au reuşit să-i anihileze spre final, pe ghinioniştii şi demoralizaţii romani. În minutul 79, Thomas Muller a reuşit să deschidă tabela lansând fiesta în tribune, iar patru minute mai târziu, Miroslav Klose, care fusese introdus pe gazon doar în minutul 67, a stabilit scorul final de 2-0. După cum ne-am obişnuit deja, ucraineanul Anatoli Timoşciuk a urmărit meciul de pe banca de rezervă. În oferta Romei, în premieră, după o gravă accidentare, a fost prezent vedeta Adriano, care însă nu a jucat nici un minut.

Într-un alt meci din această grupă au venit primele puncte în noua ediţie a Ligii Campionilor, pentru fotbalul românesc. Unica reprezentantă a Ligii 1 în această etapă a turneului, CFR Cluj a obţinut victorie în disputa de pe teren propriu cu elveţienii de la FC Basel şi au pus „mâna” pe trei puncte, dar şi pe 800000 de euro acordaţi de UEFA. De remarcat că campionii helveţi au fost „călăii” lui Sheriff Tiraspol în play-off-ul Champions League. Clujenii, la primul meci pe bacă a noului antrenor Sorin Cârţu au înregistrat un debut de vis, marcând două goluri deja în primele 12 minute de joc. Golul de prestigiu al formaţiei Basel a fost marcat în prelungirile primei reprize, de Valentin Stocker, cel care a înscris şi în poarta Sheriff-ului.

Grupa F
Zilina (Slovacia) – Chelsea Londra (Anglia) 1-4
Olympique Marseille (Franţa) – SPARTAK MOSCOVA (Rusia) 0-1

Chelsea şi-a confirmat statutul de favorită incontestabilă a grupei F. Discipolii lui Carlo Ancelotti fără mari eforturi au distrus la Zilina, formaţia locală cu un scor categoric de 4-1. O dublă şi-a trecut în cont francezul Nicolas Anelka, care a fost izgonit cu scandal din naţionala „cocoşului galic”. El s-a aflat solitar în ofensiva „albaştrilor”, în absenţa suspendatului Didier Drogba. Cum se întâmplă mai rar în curtea clubului londonez, în meciul din Slovacia, şansa de a se remarca într-un meci oficial au primit-o mai mulţi jucători de rezervă, inclusiv rusul Iurie Jirkov care a apărut pe teren în al doilea meci din actualul sezon.

„Marseilleza” în seara zilei de miercuri a răsunat mai trist pentru jucătorii şi suporterii echipei Olympidue Marseille care nu au jucat prost în disputa cu ruşii de la Spartak Moscova, dar au avut parte de un final de coşmar. Unicul gol al partidei a fost de fapt un autogol şi a redus la tăcere publicul de pe Velodrome, deoarece a fost marcat de francezul Azpilicueta, în minutul 81. Cu certitudine, aceste două formaţii care s-au confruntat în Franţa, luptă pentru a doua foaie de calificare în primăvara Champions League, iar prin victoria de miercuri, Spartak a făcut un pas important pentru realizarea acestui obiectiv.

Grupa G
Real Madrid (Spania) – Ajax Amsterdam (Olanda) 2-0
AC Milan (Italia) – Auxerre (Franţa) 2-0

20 de titluri au cucerit, în trei, formaţiile Real, AC Milan şi Ajax pe parcursul întregii istorii a turneului campionilor europeni. În această galonată companie, modesta Auxerre se prezintă în calitate de „ciucă a bătăilor” şi, deocamdată, discipolii lui Jean Fernandes nu reuşesc să schimbe această impresie generală pe arenele bătrânului continent.

Pe „San Siro”, pe durata a unei reprize şi jumătate, francezii au rezistat redutei ofensive a gazdelor, dar şi-au pierdut concentrarea pe o perioadă scurtă de timp, motivată probabil, prin lipsa experienţei internaţionale, şi au ratat o bună oportunitate de a consemna o remiză meritată. Victoria milanezilor a fost perfectată de o dublă a noii achiziţii, vedetei suedeze Zlatan Ibrahimovic, care în primăvara anului viitor va juca contra selecţionatei R. Moldova, într-un meci din preliminariile Euro-2012. Un alt debutant de calibru în formaţia „roş-negrilor”, Robinho, achiziţionat în vară de la Manchester City, contra sumei de 16,2 milioane de lire sterline, pe teren aşa şi nu şi-a făcut apariţia. Se pare că tehnicianul Massimilano Allegri îşi profilează deja un lot de bază cu un trio ofensiv braziliano-suedez: Ronaldinho-Ibrahimovic-Pato.

Revenit după o pauză de câţiva ani la „masa bogaţilor”, Ajax Amsterdam încă nu-şi poate regăsi jocul feeric de altă dată. În lipsa suspendatului lider al formaţiei, Luis Suarez, băieţii lui Martin Jol nu au reuşit nimic esenţial să demonstreze pe terenul lui Real Madrid. Probabil, pentru prima dată în actualul sezon, echipa lui Jose Mourinho a jucat aşa cum doresc suporterii – spectaculos, curajos, incisiv, lăsând fără replică formaţia batavă. Gruparea regală s-a limitat doar la un gol semnat Gonzalo Higuain, consemnată după ce, anterior, olandezul Anita, în prima repriză marcase un autogol în poarta propriei echipe. Spaniolii puteau marca însă mult mai mult, prin acelaşi Gonzalo Higuain, precum şi prin ghinionistul Cristiano Ronaldo.

Grupa H
Arsenal Londra (Anglia) – Braga (Portugalia) 6-0
ŞAHTAR DONEŢK (UCRAINA) – Partizan Belgrad (Serbia) 1-0

Scorul zilei a fost consemnat pe stadionul londonez Emirates, unde echipa locală Arsenal a taxat de şase ori vicecampioana Portugaliei, Braga. „Tunarii” încurajaţi de tribunele pline ale stadionului şi-au dominat adversara din primul până în ultimul minut. O prestaţie foarte bună a demonstrat-o liderul selecţionatei Rusiei, Andrei Arşavin, care şi-a trecut în cont un gol şi două pase de gol. În total, discipolii lui Arsene Venger au marcat mai multe goluri decât alţi favoriţi ai caselor de pariuri, precum Valencia, Chelsea şi chiar Barcelona, care de asemenea au înregistrat victorii la scor în debutul Ligii Campionilor.

Cel mai puternic club ucrainean al sezonului precedent, Şahtar Doneţk a reuşit să obţină o victorie la limită, într-un meci de o importanţă deosebită din punct de vedere al clasamentului grupei, găzduind pe Donbass Arena, pe sârbii de la Partizan. Golul reuşit în minutul 71, de liderul incontestabil al „minerilor”, croatul Dario Srna, poate fi decisiv pentru calificarea ulterioară a discipolilor lui Mircea Lucescu în play-off-ul turneului, sau, în cel mai rău caz, pentru continuarea în primăvara Europa League. Or, „Arsenal” în grupa H se prezintă drept favorit cert, pe când celelalte formaţii sunt practic de acelaşi nivel.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *