Timpul Local

Limba română, promovată la Leova

 De câteva luni la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, dar și în comunitate, este promovată cu consecvență o limbă română frumoasă și corectă. Și-au asumat misiunea deloc ușoară de a utiliza normele limbii române literare, orale și scrise în mediul educațional ambasadorii limbii române. În luna octombrie a anului trecut în instituție a fost creat un grup de inițiativă care și-a propus să contribuie la formarea vorbitorului cult de limba română. Prima acțiune realizată în acest scop au fost afișele „Aici se vorbește corect în limba română”, afișate pe ușile de la intrarea în instituție și pe ușile mai multor săli de clasă. La început acestea dispăreau în scurt timp, acum, însă, nimeni nu se mai atinge de ele.

„Dacă e să fim sinceri, noi suntem foarte rusificați. În anturajul nostru noi nu observăm, dar o doamnă deputat, prezentă la ultimul sunet, a rămas șocată de rusismele folosite. Ne-am propus drept obiectiv să remediem această problemă, care este răspândită în rândul elevilor și a cetățenilor din comunitate”, a declarat directorul instituției, Stanislav Lozan.

Formarea elevilor culți de limba română este obiectiv primordial al proiectului de parteneriat educațional „Ambasadorii limbii române în școală” inițiată de Asociația Generală a Învățătorilor din România, filiala din Republica Moldova. În cadrul lui în instituție vor fi organizate un șir de acțiuni care vor avea drept scop creșterea nivelului de cultură lingvistică a elevilor, cadrelor didactice și părinților.

„Am semnat împreună cu școala un acord de parteneriat. De fapt, scopul proiectului este implementarea la nivel național a strategiei de formarea vorbitorului cult de limbă română. În luna decembrie am avut un trening de dicție. Copilașii au prezentat exerciții de dicție pentru profesori. Mai avem în ianuarie un atelier cu cadrele didactice „E bine să știm”, dar și un șir de alte evenimente la subiect. Ne bucurăm că liceul nostru este parte a acestui proiect”, a declarat coordonatoarea de proiect, Ecaterina Procochi.

Profesorii și elevii liceului au luat în serios obiectivele proiectului și s-au implicat activ în realizarea lor.

„Proiectul este foarte necesar pentru că trăim într-un mediu în care copiii sunt derutați, nu vorbesc tocmai corect, așa cum ne-am dori noi. A fost scris pe ușa cabinetului de română „Se vorbește corect în limba română”. La început copii s-au amuzat, ca mai apoi să ia procesul în serios și să vorbească în timpul pauzelor corect. Ba mai mult, aceștia veneau cu diverse ortograme printate și le afișau la panou, ca mai apoi să fie o concurență între ei și să caute ortograme cu diverse probleme de exprimare”, a declarat profesoara de română, Diana Ciobanu.

Potrivit ei, prin acest proiect nu se vrea doar ca elevii să vorbească corect, dar și să iubească limba română.

„Din păcate vocabularul elevilor abundă nu doar în rusisme, dar și englezisme. Noi îi încurajăm prin acest proiect să evite din vorbirea lor aceste cuvinte”, a mai declarat Diana Ciobanu.

În luna august în cadrul festivităților de marcare a festivităților naționale vor fi premiați cei mai culți vorbitori ai limbii române.

Sursă: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *