Actualitate

Limbajul surdo-mut al deputatilor comunisti

Imbracati la patru ace si vadit emotionati, ieri deputatii legislaturii a XVII-a au venit la prima sedinta in plen, care s-a desfasurat la Palatul Republicii. Desi deputatii din opozitie si reprezentantii presei se asteptau sa fie ales noul spicher, asa cum s-a anuntat oficial, scenariul a evoluat altfel. Comunistii au acuzat in stanga si in dreapta si au refuzat sa ofere Opozitiei tribuna parlamentului. (Vedeti mai multe imagini in Galeria Foto)

Sedinta a durat numai 25 de minute, timp in care a incaput si raportul presedintelui Curtii Constitutionale (CC), Dumitru Pulbere, si discursul inaugural al decanului de varsta, Ivan Calin. Presa a avut la dispozitie doar cativa metri patrati de spatiu, in spatele deputatilor, de aceea a putut sa urmareasca doar cefele acestora. Cu greu, oamenii care asigurau paza si securitatea au permis cameramanilor si fotografilor sa ia imagini – cu conditia sa intre pe rand, si sa se retina doar doua minute. La aparitia in sala a prim-secretarului Vladimir Voronin, deputatii comunisti au luat pozitia de drepti.

„De astazi nu mai exista concurenti electorali si alegatori, exista poporul RM, in slujba caruia sunteti”, a spus, in debutul sedintei, Dumitru Pulbere. Iar Ivan Calin a declarat ca „alegerile au fost libere si transparente”, fiind confirmate de „multiplele observatori”, dupa care a trecut la acuzatii taioase la adresa acelor politicieni, care „imita asa-zisele fraude”. El a amenintat Opozitia ca, daca insista cu anticipatele, o sa aiba mult de suferit. Totodata, a vorbit amenintator la adresa „dusmanilor interni si externi”, care „lupta impotriva statalitatii RM” si urmaresc „anexarea ei la alta tara”. Au urmat si alte critici dure la adresa Opozitiei. Mihai Ghimpu, liderul PL, a cerut sa i se ofere cuvantul la tribuna centrala a legislativului, dar decanul de varsta l-a apostrofat: „Aveti oleaca de rabdare”. Si ceilalti lideri de partide aveau discursuri pregatite, numai ca Ivan Calin a inchis sedinta. El a anuntat ca urmatoarea sedinta va avea loc martea viitoare, iar partidele trebuie sa vina cu propuneri privind alegerea spicherului, a vicepresedintilor parlamentului si a presedintilor de comisii permanente.

„Iata un exemplu clasic de dictatura – ne-au convocat, au venit, au vorbit si au plecat. Asta inseamna uzurparea puterii si dictatura in RM”, a declarat dupa sedinta Mihai Ghimpu. „Cu asa un randament o sa ajungem dincolo de Europa. Este un inceput de dictatura comunista, deoarece ordinea de zi nu a fost discutata cu fractiunile parlamentare si nici macar nu s-a pus la vot, a spus, la randul sau, presedintele AMN, Serafim Urecheanu. Si PLDM a anuntat ca nu va mai participa la sedintele parlamentului daca nu va fi cunoscuta ordinea de zi din timp si nu vor fi distribuite deputatilor documentele ce urmeaza sa se afle in dezbatere, asa cum prevede regulamentul. „Din ce s-a intamplat eu inteleg ca in randul comunistilor nu exista o unitate in ceea ce priveste nominalizarea la functia de presedinte al parlamentului si cel al tarii”, a comentat Vlad Filat situatia din prima sedinta a noului parlament.

Deputatul comunist Vladimir ?urcan a afirmat ca Ivan Calin si-a expus opinia personala, nu a intregii fractiuni. Fostul sef al comisiei juridice a mai spus ca pledeaza in continuare pentru un dialog cu Opozitia si ca negociaza cu aceasta. Fapt respins insa de liderii partidelor liberale. Totodata, ?urcan a declarat ca „despre alegeri anticipate pot sa vorbeasca numai acei care nu au absolut nicio grija fata de acest popor”.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *