Actualitate

Lira sterlină va scădea la cel mai redus nivel din ultimii 34 de ani dacă Marea Britanie va ieşi din UE fără un acord – analişti

În prezent, există o probabilitate de 30% ca Marea Britanie să se retragă din UE în octombrie fără un acord, conform unui sondaj realizat în rândul a 13 bănci. Probabilitatera actuală este de trei ori mai ridicată comparativ cu un sondaj efectuat în februarie. Un astfel de deznodământ ar provoca deprecierea lirei sterline cu peste 9%, la 1,10 dolari pe unitate, cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani, potrivit mediei estimărilor analiştilor.

Cel mai recent sondaj mai arată că, la mai puţin de trei luni până la Brexit, posibilităţile rămân deschise. Analiştii consideră că există probabilităţi egale pentru ieşirea din UE fără acord, o nouă amânare a datei şi organizarea de alegeri generale înainte de 31 octombrie. Încheierea unui acord până la termenul limită este considerată ca fiind cel mai improbabil rezultate, cu o şansă de 15%.

”Se pare că piaţa anticipează un risc în continuă creştere pentru un Brexit fără acord”, a afirmat Luke Hickmore, manager de fonduri la Aberdeen Standard Investments, adăugând că există riscul anticipării tot mai mari a unei crize valutare. Hickmore a spus că lucra în timpul aşa-zisei Black Wednesday din 1992 şi că nu vrea să mai vadă o astfel de situaţie.

Lira sterlină a scăzut cu aproape 10% în săptămâna acelei Black Wednesday din septembrie 1992, când Marea Britanie a fost nevoită să se retragă din Mecanismul European al Ratelor de Schimb.

Lira a scăzut cu aproape 7% de când Marea Britanie a amânat primul termen al Brexitului, de la sfârşitul lunii martie, atingând vineri 1,2140 dolari pe unitate, investitorii anticipând o probabilitate mai mare pentru un Brexit dezordonat după alegerea ca premier a lui Boris Johnson.

Deprecierea lirei sterline la 1,10 dolari pe unitate, într-un scenariu fără acord, ar marca o revenire la un nivel atins ultima oară în timpul aprecierii dolarului, în 1985.

Dacă lira va coborî atât de mult, atenţia se va îndrepta către modul în care Banca Angliei va susţine moneda, dar banca centrală a apreciat joi că este ”extrem de improbabil” să intervină. Guvernatorul Mark Carney a spus că o shimbare a valorii lirei ”face parte din funcţia de absorbţie a şocului”.

Johnson a dat un ultimatum UE, în această săptămână, spunând că nu se va întâlni cu liderii europeni pentru a discuta dacă aceştia nu îşi vor schimba poziţia. Deşi nu există un sprijin majoritar în Parlament pentru un Brexit fără acord, iar parlamentarii au spus că vor încerca să îl blocheze pe Johnson în urmărirea unui astfel de rezultat, analiştii consideră că există riscul ca acest lucru să se întâmple din greşeală.

O altă situaţie care îi îngrijorează pe analişti este posibilitatea ca Johnson să organizeze alegeri generale. Lira ar putea scădea la 1,19 dolari pe unitate în acest scenariu, sondajele recente sugerând că rezultatul unui vot ar putea să nu genereze o majoritate pentru conservatori, potrivit analistului John Curtice.

În schimb, dacă va putea fi evitat un Brexit dur, o amânare a acestuia sau realizarea unui acord sunt cele mai bune rezultate pentru liră. În cazul amânării Brexit, lira s-ar aprecia la 1,26 dolari pe unitate, iar în cazul unui acord la 1,33 dolari pe unitate.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *