Timpul.md

Actualitate 27 Martie 2016 | 10:14

LIVE: Congresul de constituire a Sfatului Țării 2: „Actul Unirii votat la 27 martie 1918 nu a fost anulat de nimeni”

Astăzi va avea loc Congresul de constituire a Sfatului Țării 2, forul reprezentativ al unioniștilor din Republica Moldova. Grupul de inițiativă pentru crearea acestui organ care va pregăti ReUnirea celor două state românești. 

UPDATE 12:25) Anatol Ursu, președintele mișcării civice „Tinerii Moldovei” a invitat de la tribuna congresului pe toți participanții la Marșul Unirii care va avea loc cu începere de la ora 13.00 din fața Palatului de Operă și Balet. Tânârul a spus că pe străzile capitalei sunt deja peste 20 de mii de oameni care vor participa la acest marș.

(UPDATE 12:20)  
Maria Carabaș a fost invitată în scenă pentru o întepreta hora Unirii.

(UPDATE 12:10)  Constantin Codreanu se află pe scenă de unde numește și invită membrii Sfatului Țării 2 printre care se află istorici, jurnaliști, oameni de cultură. Printre membrii Sfatului Țării 2 se regăsesc Nicolae Dabija, Mircea Druc, Ion Ungureanu, Alexandru Moșanu, Alecu Reniță, Mihai Cimpoi, Ion Negrei, Eugen Doga, Arcadie Suceveanu, Nicolae Botgros, Ion Varta, Petru Hadârcă, Iurie Colesnic, Gheorghe Mustea, Ninela Caranfil, Ion Iovcev, Octavian Țîcu, Sandu Grecu, Vasile Iovu, Petru Bogatu, Silviu Tănase. Din listă mai fac parte și reprezentanți ai fiecărui raion și ai minorităților naționale. 

Membrii Sfatului Țării 2 


Sala Palatului Național 

(UPDATE 12:00)  Proclamația de reUnire a fost votată unanim.
Câteva obiective ale proclamației este facilitarea procesului de redobândire a cetățeniei române, soluționarea conflictului transnistrean și preluarea mai multor programe educaționale și sociale din România. 
(UPDATE 11:55) Nicolae Dabija, președinte de lucru a organizării congresului Sfatul Țării 2 citește „Declarația de ReUnire”:
„Actul unirii votat la 27 martie 1918 nu a fost anulat de nimeni. Decizia Sfatului Țării s-a încadrat în drepturile internaționale. Anglia, Japonia, Franța și Italia a recunoscut Unirea Basarabiei cu România. La 4 iulie 1933 România și URSS au recunoscut teritoriile fiecăreia. Propunen reconfirmarea prin vot de reUnirea Basarabia cu patria mama România.  Să votam cu mandatele această propunere, reconfirmarea votului din 27 martie 1918”.

În sală sunt prezenți 1725 de deputați. Toți au votat unanim. 


Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, a anunțat că alerta cu bombă este falsă.

(UPDATE 11:45) Mircea Cosma, primarul județului Prahova „Laluptă pentru Patrie și pentru UNIRE! Am venit să vă propun câteva lucruri simple. Să încetăm războiul dintre români, războiul eroilor. Trăiască România de la Nistru până la Tisa. Să ne unim într-un singur stat. Pe teritoriile locuite de români, Mihai Vitează a creat un prim stat a românilor. Să mergem ca Mihai Vitează să batem cu buzduganul și să zicem că acesta este pământul nostru și nu îl cedăm”. Mircea Cosma i-a oferit lui Nicolae Dabija un buzgudan și o diplomă de excelență.


Mircea Cosma

(UPDATE 11:45) 
Vladimir Grebenșicov, reprezentantul minoritărții ruse din Moldova: „Mulți minoritari declar că au probleme în Moldova. În România cele 20 de minirități sunt reprezentate în Parlament. Ei au posturi de radio și tv și există în alte standarde juridice românești și cele ale UE. Minoritarii își schimbă atitudinea față de Unirea. Tot mai mulți au pașapoarte românești și vor să trăiască într-un stat mai bun. Trăiască Unirea”!

(UPDATE 11:40)
Gheorghe Răilean, primar al orașului Cimișlia „Să realizăm acem ideal și să ieșim din criză. 

Academicianul Vasile Micu a spus de la tribună că locul Basarabiei este atât în România Mare, cât și în Uniunea Europeană.

(UPDATE 11:34) 
Mihai Păstraș, economist academician a felicitat pe toți cu evenimentul de astăzi. „Vă doresc ca fiecare să depună cât mai mute puteri pentru înfăptuirea evenimentului”.

Reporterul TIMPUL de la fața locului ne-a comunicat că Tinerii Moldovei și au asumat responsabilitate pentru cei prezenți în sală și nu au întrerupt congresul prin evacuarea oamenilor în urma alertei cu bombă. Poliția verifică împrejurimile dar nu au identificat nimic suspect. Colonelul Anatolie Caraiman, președintele Asociației veteranilor de război a anunțat pentru Agora.md că liderul PSRM și PN de câteva zile le încurcă pregătirile pentru sărbătoarea din 27 martie 2016.

(UPDATE 11:30)
Mihai Cimpoi, președintele Uniunii de Creație din Moldova „Noi nu vrem să schimbăm un corp legislativ prin altul. Noi vrem să continuăm corpul legislativ al Sfatului Țării 1. Până la 27 martie foarte multe localități din Basarabia au declarat Unirea. Ele au anticipat și au dovedit că unirea este expresia unirii generale a basarabenilor. Integrarea Europeană nu e posibilă fără integrarea românească. Grigore Vieru profetiza că Unirea se va face cam la 2020. Eu zic să o facem un pic mai devreme. În Unire stă tăria, spunea marele Eminescu. Unire!

(UPDATE 11:23)
 Anatol Petrenco, istoric a enumerat care au fost beneficiile Unirii din 1918 pentru teritoriile românești. din punct de vedere economi, social și politic. „Astăzi Republica Moldova este un stat falit. Iată de ce consider că acum trebuie ca aceste două state românești să se unească să repare greșeala”.
(UPDATE 11.20) Mihai Chirică, primar la municipiului Iași s-a adresat memrilor congresului - dragi români. „Am onoarea să duc mai departe glasul Unirii de peste Prut. România s-a născut la Iași, apoi la Chișinău, când a făcut Sfatul Țării 1, acum suntem obligați să întregim țara din nou. A venit timpul generației noastre, a celor care simțim românește și care avem o viață. Prutul să fie o apă de care să ne bucurăm toți de ea”. 

(UPDATE 11:10)
Arcadie Suceaveanu, președinte al Uniunii scriitorilor din Moldova: „Este emoționant până la lacrimi să vezi atâta romanitate strânsă într-un loc, într-o inimă. Unirea nu a fost un obiect de muzeu. Fermenții ei au fost vii în sufletele noastre. În acest for declarăm clar și deschis reunificarea țării cu România. Sfatul Țării 2 are de îndeplinit o misiune sfântă. Alături de noi sunt mai mult generații care vor un stat liber și independent. Integrarea cu Europa cu Unificarea celor două state românești! Concectarea Moldovei la rețeau electrică din România, continuarea construcției gazoductului Iași Ungheni până în capitală! 

(UPDATE 11:03)
La acțiune participă majoritatea partidelor. Partidul Liberal, Național Liberal, Liberal Reformator, Dreapta, Partidul Liberal Democrat, Democrația Acasă. În sală sunt prezenți mai mulți urmași ai membrilor Sfatului Țării, printre care, Anatol Caraman, Vlada și Vitalie Ciugureanu și alții.


(UDPDATE 11:00)
Ghenadie Cosovan fostul viceministru de Interne a scandat Trăiască România Mare de pe scenă!
Trăiasă România Mare din Vechile Hotare se scandează în sală.

(UPDATE 10:56)
Constantin Codreanu a spus de la tribună că Unirea este inevitabilă. „Oamenii trebuie să știe că la Chișinău și la București se vrea Unire. Suntem aici pentru a face istorie. Suntem din ce în ce mai mulți, mai puternici. Eu sunt gata să facem Unirea”
(UPDATE 10: 46) „
Sârma de pe Prut trebuie scoasă din mintea noastră” susține Nicolae Dabija. „ Avem drepturi să vorbim aceeași limbă și să trăim în aceeași țară”.

La Congres este prezentă și fracțiunea PL, Membrii Partidului Dreapta, delegați din toate raioanele Moldovei, deputați și senatori români.

(UPDATE 10:41)
La eveniment sunt 1725 delegați din toate localitățile țării. Nicolae Dabija cere să fie creat în fiecare Parlament câte un minister al Unificării. Acesta mai propune ca Sfatul Țării 2 să fie un organ al Unirii „Unirea trebuie făcută de la om la om. Iar noi să acționăm ca cum granița nu este lângă noi. Să serbăm o sută de ani de la Unire împreună”!

Sala scandează Unire cu aplauze!

 


(UPDATE 10:34)
 Nicolae Dabija este cel ține primul un discurs Congresul de constituire a Sfatului Țării 2 despre Republica Moldova „ care este copilul furat și abandonat”. „După Unire cele două țări vor deveni mai prospere. Transnistria să o cedăm pentru sudul și nordul Basarabiei care de secole a fost ale noastre. Când cele două Germanii s-au reunificat, Uniunea Europeapă a acceptat. Sunt convins că nicio o țară din lume ni se va opune. Nici chiar Rusia. Moscova nu explude unire Moldovei cu România, sunt o cultură, a declarat unui din consilierul președintelui rus Vladimir Putin”. 
(UPDATE 10:28)
La Palatul Național unde are loc Congresul este anunțată o alertă cu bombă. La intare toți au fost verificați cu ajutorul detectoarelor de metal. „Vor să ne scoată dar nu știu ce va fi”, ne-a comunicat reporterul nostru care se află la fața locului. Oamenii legii nu permit intrarea sau ieșirea din sală.

Știre Inițială
Congresul a început cu intrpretarea imnurilor celor două state, „Limbra noastră- i comoară” și „Deșteaptă-te române”, de către elevii unui liceu din capitală. Evenimentul are loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”

Oamenii din sală s-au ridicat în picioare și au strigat „UNIRE”TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus