Timpul.md

Actualitate 16 Septembrie 2019 | 12:00

LIVE VIDEO /// Parlamentul se întrunește astăzi în ședință. Pe ordinea de zi: UN SINGUR SUBIECT. Dodon va veni cu un discurs în plen

Parlamentul se va întruni astăzi, în ședință plenară, pentru a vota proiectul de modificare a legii procuraturii, inițiat de Guvern, care prevede o nouă procedură de numire a Procurorului General.

 


Potrivit proiectului avizat vineri de către Guvern, o comisie independentă creată de Ministerul Justiției, va selecta candidații, iar Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va alege Procurorul General din lista scurtă propusă de comisie.

Documentul prevede și modificarea criteriilor pentru selectarea procurorului general, astfel că la concurs vor putea participa și candidații care au experiență de activitate în avocatură sau în calitate de ofițeri de urmărire penală.

Premierul Maia Sandu consideră că acesta este cel mai important proiect de lege pe reforma Procuraturii. Potrivit premierului, noile prevederi vor asigura un concurs corect și independent, în condițiile în care actuala componență a CSP a tolerat clientelizarea politică a Procuraturii de către Partidul Democrat.

Amintim că CSP a anunțat în august un concurs, care a expirat zilele trecute, la care au participat șapte candidați. Președinta CSP, Angela Motuzoc, a criticat unele prevederi ale proiectului propus de Guvern, afirmând că acestea nu corespund prevederilor constituționale și recomandărilor internaționale.

Ședința în plen este anunțată pe site-ului parlamentului, cu începere de la ora 12.00.Alexandru Tănase: Reforma procuraturii și formula politizării perfecte

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus