Timpul.md

Actualitate 16 Ianuarie 2016 | 12:28

LIVE VIDEO // Chișinăul cuprins de proteste

Sâmbăta de astăzi se anunță a fi fierbinte. Capitala va fi cuprinsă de trei proteste în același timp împotriva guvernării.

(UPDATE 14:35) Renato Usatâi alături de simpatizanții săi au ajuns în fața clădirii Parlamentului. Protestul PSRM s-a terminat, iar pe scenă au urcat liderii Partidului Nostru. Ilan Cașu a salut mulțimea în limba română, rusă, găgăuză, italiană, franceză și engleză. 

(UPDATE 14:20)
Coloana condusă de Renato Usatâi trece în aceste momente prin Piața Mari Adunări Naționale. Andrei Năstase a anunțat la microfon să se facă loc pentru cei care trec prin PMAN. Reamintim că mai devreme Igor Dodon cu coloana sa a vrut să treacă prin PMAN, însă poliția le-a interzis din motiv că pe piață erau mulți oameni. Susținătorii Platformei DA scandează „Unire Moldoveni”.


(UPDATE 14:06)
Simpatizanții Partidului Nostru înaintează pe str. Pușkin din centrul capitalei spre clădirea Parlamentului împreună cu liderul formațiunii Renato Usatâi.


Captură privesc.eu

(UPDATE 13:45)
Pe scena improvizată a socialiștilor la microfon a vorbit soția lui Grigore Petrenco, cel care pe 6 septembrie 2015 a fost reținut în fața Procuraturii Generale în timpul unui protest pașnic. Mai mulți internauți au scris pe rețelele de socializare că printre oamenii veniți la protestul organizat de PSRM au fost observați oameni sub influența acloolului. 

(UPDATE 13:15)  
Manifestanții Partidului Nostru înainte de porni spre centrul capitalei au recitat o poezie de-a lui Mihai Eminescu, dedicată zilei de naștere a marelui port românesc. Ilan Cașu a interpretat câteva versuri a poetului Radu Gyr, un alt poet românesc. Ulterior de manifestanți s-a apropiat și Renato Usatâi și le-a mulțumit oamenilor că au ales că iasă în stradă să ceară alegeri anticipate.

Captură privesc.eu

(UPDATE 13:07) Coloanele socialiștilor au ajuns în fața clădirii Parlamentului. Pentru protestul de astăzi socialiștii au pregătit o nouă scenă imporizată. Primul care a ținut cuvântare în fața oamenilor a fost Vlad Bătrâncea, cel care pe 10 decembrie 2015 a rupt harta României Mari în Plenul Parlamentului. 


Captură privesc.eu

(UPDATE 13:02)
Suținătorii Partidului Nostru s-au adunat în fața Circului din Chișinău și în curând vor mărșălui spre centrul Capitalie. Coloana cu protestatari se va alături manifestanților PSRM din fața clădirii Parlamentului. Ilan Cașu, vice președintele Partidului Nostru se afla în fruntea coloanei, însă, Renato Usatâi nu a fost văzut la protest. 


Captură privesc.eu


(UPDATE 12:40)
Năstase și Dodon s-au înțeles.
Igor Dodon va trece cu coloana sa de protestatari, înconjurând PMAN, prin spatele Guvernului. Năstate i-a spus lui Dodon să se alăture manifestației din PMAN după ce își lasă drapelele partidului în fața Parlementului. 

UPDATE (12:30)
Andrei Năstare, liferul DA discută cu Igor Dodon dacă ar putea să treacă cu coloana sa prin PMAN. Năstare i-a propus lui Dodon să își scoate drapelele de partid și să rămână cu cele ale Republicii Moldova. Năstase a motivat că proteste trebuie susținute de poporul țării, nu de partide dispersate. 

(UPDATE 12:20) Coloana PSRM care merge pe bulevardul Ștefan Cel Mare a fost stopat la intersecția cu strada Pușkin. Acesteia i-a fost interzis trecerea prin PMAN din motiv că în PMAN se află prea mulți oameni și ar putea avea loc ciocniri de tabere. Gheorghe Cavcaliuc, șeful interimar al Inspectoratului General al Poliției (IGP) se află la fața locului și le-a propus protestatarilor un nou traseu. Protestatarii socialiști au refuzat opțiunea. 


(Update 12:12)
Partidul socialiștilor a început marșul de protest cu înaintarea a două coloane spre scuarul Parlamentului. Una dintre coloane înaintează de lângă memorialul Eternitate, iar cealaltă de lângă Academia de Știință a Moldovei. 

 (Știre inițială)
Platforma Demnitate și Adevăr a început protestul la ora 11.00 în PMAN. Potrivit membrilor Platformei Demnitate și Adevăr, candidatura lui Pavel Filip la șefia Guvernului este „candidatura lui Plahotniuc”, iar „instaurarea dictaturii lui Plahotniuc este iminentă”.

Astfel, în apropierea clădirilor Guvernului și Parlamentului deja se află sute de polițiști.  Acțiune de protest organizată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu genericul „Vrem alegeri parlamentare anticipate!” va începe la orele 12.00 de la memorialul Eternitate și va înainte spre scuarul Parlamentului.

Renato Usatâi, liderul Partidului Nostru va începe acțiunea de protest de la orele 13 din fața Circului din Chișinău.

TIMPUL.MD

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus