CSI / Rusia

Livrările în sistem revers în cadrul UE au slăbit poziţia Gazprom

Această strategie a Kievului împotriva Moscovei este posibilă graţie livrărilor de gaz în sistem revers din Uniunea Europeană, care a slăbit atotputernicia Gazprom, respectiv presiunea rusă asupra Ucrainei, scrie Gazeta Wyborcza (GW) din Polonia.

Gazul livrat de Europa în Ucraina costă 270 dolari, în timp ce Moscova solicită pentru livrarea directă 348 de dolari pe mia de metri cubi. „Ameninţarea sau chiar închiderea robinetului a fost întotdeauna metodă de negociere preferată de ruşi. Dar Kievul, cel puţin temporar, îşi poate permite acum să schimbe rolurile, deoarece UE în ultimele luni a crescut livrările de gaz în sistem revers către Ucraina”, afirmă GW.

Deşi, pe fondul conflictului din Ucraina, ţări precum Slovacia şi Ungaria au fost de partea Kremlinului, acestea două continuă să revîndă gazul rusesc la un preţ mai ieftin în Ucraina.

Gazprom a încercat să pună presiune pe Europa, spunând că reversul este ilegal. Cu toate acestea, niciun contract între gigantul energetic rus şi ţările europene nu specifică această interdicţie. Acum Gazprom vrea să includă această clauză în noile acorduri europene, însă UE a legiferat clar sistemul revers că metodă de diversificare a surselor de gaze în Europa.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *