Atitudini

Lobotomie pentru violatorii demnităţii umane?

Partea care m-a făcut să râd, cu un râs amar, a fost tocmai şocul şi stupoarea tuturor. Vaaai, se poate? Da, se poate. Şi mi-a amintit această situaţie de una mai veche: Alexandru Vakulovski, acum doi ani, este invitat de Statul Român la Bucureşti să depună jurământul, după ce la Consulat i s-a respins viza, el a formulat o cerere scrisă în care a cerut să i se comunice motivul respingerii. Însă nu a fost lăsat să intre în clădire să depună cererea. De la poartă, un funcţionar mărunt i-a spus „Dă-o pe sub fustă!”. Acum am impresia că acel funcţionar mărunt a vorbit serios.

Ce vreau să spun de fapt e că un soi de violare, fie ea morală, a fost aplicată în permanenţă. Şi nu mă refer aici la Statul Român sau la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, Starea Civilă Sector 1 şi Direcţia Generală de Paşapoarte, ci anume la acei funcţionari mărunţi care – cum se spune la noi – ar scoate bani şi din piatră seacă.

E absolut oribil ce se întâmplă. Desigur, nu suntem departe de cazurile profesorilor universitari prinşi că cereau favoruri sexuale în schimbul notelor de trecere la examene. Nu vorbim de o instituţie sau alta, vorbim de o categorie infectă de oameni. Şi de tipurile de abuz. Fiindcă abuzul nu e doar sexual. Să fii tratat cu dispreţ, să ţi se trântească uşi în nas, să ţi se zbiere în urechi – e tot abuz, tot un soi de viol, dar de natură etică sau morală, cum vreţi să-i spuneţi.

Şi mai cred că reacţiile noastre trebuie să fie la fel de indignate în ambele cazuri, fie că e vorba de un abuz sexual, fie că e vorba de alt soi de umilire a unei persoane. Tot folosit, abuzat şi aruncat te simţi şi într-un caz, şi în celălalt.

Nu pot propune soluţii, dar îmi este foarte clar că astfel de personaje, fiindcă nu le pot spune oameni, trebuie îndepărtate din funcţiile publice şi – de ce nu? – din societate. Dacă discutăm despre castrarea violatorilor, cu acest tip de oameni ce să facem? E clar că lobotomia nu e o soluţie, ci o înrăutăţire a situaţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *