Social

Locuiesc pe malul Prutului, dar lucrează la Moscova

Din satul Sârma, raionul Leova, toți tinerii au plecat. Așa spun oamenii pe care îi întâlnești pe uliță. Unii au mers la studii, iar alții, majoritatea, la construcții în Rusia. Cei care au rămas fie că lucrează cu ziua, fie că au un serviciu stabil în Leova. Proprietarul magazinului din centrul satului ține un caiet cu lista celor care i-au cumpărat produse pe datorie. Altfel, susține el, e imposibil să ai vânzare în sat. De la Sârma până la Prut sunt doar câțiva pași. Întrebați de micul trafic de frontieră, sătenii stau puțin pe gânduri și zic că auziseră de așa ceva…

„Știu cei care se interesează”

Anatolie are vreo cinci cumnați și peste 30 de fini. Și mai are un magazin de produse de uz casnic în Sârma. Își cunoaște bine satul și regretă că nimeni nu investește în localitate și că multe pământuri rămân neprelucrate. Permisul de mic trafic de frontieră l-a ajutat să facă mai multe deplasări în România. „Am avut permis timp de doi ani. Pe mine, ca om de afaceri, m-a ajutat. Deseori mergeam la Galați și în alte orașe ca să cumpăr marfă. E un lucru bun. Mai mulți și-au făcut permis de mic trafic de frontieră, dar nu se prea duc în partea ceea, pentru că nu au când sau nu au cu ce. Știu de micul trafic cei care se interesează”, susține Anatolie.

„Nu vrem să umblăm pe drumuri”

„Prima dată aud de la dumneata. E gratuit? Noi bătrânii nici nu știm”, îmi răspunde Dorina, o pensionară din satul Sârma, la întrebarea despre micul trafic de frontieră. Ea ar dori să-și vadă rudele din România, cu care comunică prin telefon. Deocamdată călătorește doar în Rusia, unde trăiește feciorul ei. „Am pașaport și în Rusia pot să mă duc, dar în România nu. Mi-aș face permisul acela, dacă e gratuit”, afirmă pensionara.
Crezând că trebuie să adune un dosar de acte ca pentru pașaportul românesc, unii oameni au renunțat să solicite permisul de mic trafic. „Trebuie să aduni o grămadă de hârtii, să mergi la Cahul și apoi riști să primești refuz. Ca să călătorim în România trebuie să ne deplasăm ori la Cahul, ori la Leușeni. Era vorba să fie construit un pod la Leova, dar politicienii, fie democrați, fie comuniști, se gândesc numai la dânșii”, afirmă Igor Casapu, un bărbat din sat. „Micul trafic de frontieră le convine mai mult celor care fac comerț și stau la Giurgiulești sau Cahul, aproape de vamă”, crede vecinul său Ilie.

„La Galați se circulă intens”

Președintele raionului Cahul Avram Micinschi consideră că micul trafic de frontieră este necesar și util pentru locuitorii din lunca Prutului. „Oamenii au acces la orașele Brăila, Tulcea, Galați și Tecuci. Micul trafic facilitează comerțul cu produse agricole. Se circulă intens, în special la Galați. Sunt soluționate astfel o serie de probleme care țin de menținerea relațiilor dintre rude, prieteni și efectuarea deplasărilor de scurtă durată”, a declarat Avram Michinschi. Potrivit Direcției regionale Cahul a Poliției de Frontieră, cei care traversează frontiera cu permise de mic trafic constituie în mediu aproximativ 3% (15-20 persoane) dintr-un număr de 600-700 de călători care circulă zilnic în România prin punctul de trecere Cahul.

În perioada 1 ianuarie – 21 mai 2013, în România au plecat 7165 de cetățeni ai R. Moldova cu permise de mic trafic. (Poliția de Frontieră a RM)
 
Ambasada României informează că solicitările de premise de mic trafic pot fi depuse la toate cele patru oficii consulare ale României din Republica Moldova: Secția consulară a ambasadei, cele două consulate generale din Cahul și Bălți, precum și la Biroul Consular Ungheni. Permisele de mic trafic sunt tipărite în România, fiind expediate prin poștă destinatarilor, în cadrul unui parteneriat cu Poșta Moldovei. În ultima perioadă au fost înregistrate ușoare întârzieri în procesul de eliberare a PMT, datorate unor măsuri cu caracter tehnic. Acestea urmează a fi soluționate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca noile PMT, ce vor conține date biometrice, să fie eliberate în perioada imediat următoare.

De la începutul anului 2013 au fost emise 3.551 permise de mic trafic, înregistrându-se un ușor trend descrescător comparativ cu anul precedent. În total, au fost eliberate peste 60.000 de PMT pentru cetățenii RM. Permisele se emit gratuit. Pentru a obține PMT e nevoie de o cerere tip, pașaport valabil, fotografie tip pașaport și o declarație pe propria răspundere tip care justifică motivele întemeiate pentru trecerea frecventă a frontierei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *